Rukomet Liga šampiona

Đer bi pao da se samo srce pita

foto: ŽRK Budućnost Bemax

Đer je Đer, moćan i snažan i kada gubi u serijama i kada mnogobrojne zvijezde nijesu ni blizu reputaciji. Uz imidž tradicije i osvajanja ovaj klub je u dosadašnjih osam kola pokazao mnoge slabosti, najvidljivije u prošlom u porazu od Rapida i derbiju domaće lige od FTC-a. Takav velikan, koji još traži idealnu, stabilnu igru, stigao je u Podgoricu. Dobro poznato mjesto, gdje je velike utakmice gubio, ali i pobjeđivao.

Čini se da niko kao naš i mađarski klub nema tradiciju mečeva koji su uglavnom odlučivali o velikim stvarima. Današnji u ,,Bemax areni“ (počinje u 18 sati) ne odlučuje o trofeju ili prolazu na završni turnir, ali bi mogao da produbi krizu gošći ili da domaćem timu, nakon dva vezana trijumfa, donese novi zamah pred pauzu.

“Jedino će iz poraza nešto da nauče, a do sada nijesu puno gubili. Kada dođe ovakav period, ekipa sjedne i konstruktivno razgovara. Sigurna sam da će skupiti redove i probati da se vrate na pravi kolosjek. Očekujem još jači Đer, a od mojih djevojaka hrabru igru. Jer, ovakve utakmice se igraju bez straha i sa puno odlučnosti. Treba poštovati ovakvu ekipu, ali bez prevelikog respekta. Kada kažem ovo mislim da ekipa ne respektuje sebe, ako previše respektuje protivnika. Znači, tražim da sebe poštuju i ono što rade. Da hrabro idu u svaku situaciju od jedan na jedan, trčanja nazad, preko finti ili šuteva ispred golmana,” kazala je Bojana Popović.

Snaga Đera je i u iskustvu. Ovaj tim igra brzo, lomi protivnika lakim golovima i ritmom. Sa devet metara pogađaju i Slovenka Ana Gros i Dankinja Mete Hansen i još mnoge druge, a sa gola su možda i dvije najbolje golmanke u LŠ – Norvežanka Silje Solberg i Dankinja Sandra Toft. Glava ekipe je srednji bek, reprezentativka Norveške Stine Oftedal.

“Glupo je pričati o njihovim mogućnostima, na svakoj poziciji imaju po dva-tri igrača. Smatram da treba više sobom, a manje Đerom, da se bavimo. Da budemo mi – mi, guramo naš ritam i da ih ne hranimo lakim golovima. Kada je manje tehničkih grešaka, lakše je igrati ,,šest na šest“.”

,,Plave“ će ponovo oslabljene, kao u Hamaru, dočekati posljednji meč pred pauzu. Neizvjestan je nastup kapitenke Milene Raičević, a u sastavu nema Ivone Pavićević.

“Ivona je i dalje van pogona, a prije januara je nećemo gledati. Milena je pod znakom pitanja, spazam u vratnom dijelu se liječi pauzom. A Katarina Džaferović ide na još jednu operaciju i pred njom je pauza minimum od godinu,” kazala je Popović.

Budućnost se nije proslavila u šutevima sa devet metara, povrede, odsustva, drugačiji sistem (više se igralo na pivotkinje, krila i na golove iz driblinga) uveo ih je u nešto novo. Ali, sa probuđenm Ildom Kepić, sve sigurnijom Vanesom Agović, stigli su golovi iz daljine… Uz sve to, Matea Pletikosić, konkretno u posljednjoj pobjedi nad Storhamarom, odigrala je maestralno. Popović je u pretposljednjem meču sa istim rivalom, u ,,vatru bacila“ najmlađu ljevakinju – Jelenu Vukčević, koja je odlično odgovorila zadacima (postigla dva gola).

“U svakoj utakmici, prvenstvu, kada neko fali, drugi dobije šansu. Tako da su i one, u ovim situacijama, uspjele da iskoriste prostor. Pokazale su da se ipak trenira kvalitetno i da u nekim momentima imaju hrabrost i da sebe poštuju. I onda dolaze takva izdanja kao Ildino. Trenirala je 700 i nešto dana, davala se hiljadu posto i moralo je da se vrati. Samo je stvar da ,,kliknu“ i vide koliko mogu. Možemo im dati potporu, ali same inicijativu moraju da preuzimaju. Nadam se da će takve biti u nedjelju. Znam da je Đer odličan, ali znam i da možemo više nego u prvoj utakmici kada smo bili bojažljivi.” istakla je Popović.

Send this to a friend