Rukomet

Nema većeg izazova

Od 19. novembra prošle godine (trijumf protiv Glasverketa u ,,Morači“) rukometašice Budućnosti čekaju na nastavak Lige šampiona, sa njima još 11 ekipa koje su kroz grupnu, stigle do glavne faze.

„Plave” će u društvu sa Vardarom, Astrahanačkom i mađarskim FTC-om tražiti prolaz za četvrtfinale, a tu su još MEC i Turinger sa kojima su odigrale po dva meča u grupi A (tri pobjede i poraz). Lider je makedonski tim sa bodom više od Podgoričanki, koje su u prednosti u odnosu na ostala četiri učesnika. Bez bodova je samo ruski predstavnik kod kojeg će naše rukometašice gostovati 4. februara 2. kolo.

Optimizam

A ono što je u fokusu, još od kraja prošle godine, je premijerni duel sa Vardarom zakazan za 29. januar u „Morači”. Pobjeda jednoj od dvije ekipe značila bi na psihološkom planu i približila četvrfinalu.

Poraz?

Niko ne razmišlja o neuspjehu, jer Budućnost i Vardar, kao glavni pretendenti za prolaz na fajnal-for, vjerovatno će iz međusobnih duela krojiti poziciju za četvrtfinale.

Ko je bliži osvajanju bodova?

Papir pokazuje Vardar. Tradicija je na strani Budućnosti. Posljednji okršaj, nedavno na prvom turniru Regionalne lige, pripao je „plavima”. Bolje za gol u utakmici sa puno golova (30:29) i nekih rupica u odbrani koje se 29. januara u Podgorici moraju zatvoriti. Doduše, Vardar je u ovom meču postigao skoro sedam golova manje od prosjeka iz grupne faze Lige šampiona. Domaće primile gol manje u odnosu na 28 (najviše) od MEC-a (jedini poraz u Francuskoj u grupnoj fazi).

“Nikad nijesmo kao sada vježbali ‘brzog centra’. Iz odbrane primili ne primili gol, vučemo brzo u napadu, kao i one i zbog toga je više golova. Ali, šta je tu je. Ubrzali smo igru, a na kraju je ispalo dobro”, kazala je Ema Ramusović, mlada pivotmenka „plavih”.

Na Adžiću je čini se najveći dio tereta. Vardar sa dvije podjednako kvalitetne postave dočekuje premijeru u „Morači”, a opasnost je sa svih strana. Od posljednjih pojačanja Norvežanke Herem (krilo), francuske reprezentativke Lakraber (desni bek) i golmanke Brazila Pesoa, koja je prošle godine kroz sedmerce vodila Bukurešt do titule šampiona Evrope. Međutim, kod ova tri vrhunska imena ne završava se priča. Na srednjem beku je Andrea Lekić i Ruskinja Kmirova, desno još Lazović i Klikovac, lijevo hrvatska reprezentativka Andrea Penezi, na pivotu sve bolja Čović i iskusna Njemica Althaus. A tek krila? Trener Dejvis može da bira od Radičević, Mavsar, Herem… Golmani su, možda, najjača snaga ekipe u koju se ulažu ogromna finansijska sredstva, ali još uvijek bez rezultata.

Nema tajni

Kako zaustaviti moćnu rukometnu mašinu?

“Poznaju oni nas, ali i mi njih. Nema puno tajni, a i mnogo puta smo igrali, pobjeđivali i gubili. Iskreno da vam kažem i za njih se, koliko god na papiru djeluju moćno, jednako spremamo kao i za ostale ekipe. Potrudićemo se u odbrani da podignemo stepen koncentracije, a mimo napada, ostalo je isto”, napomenula je Ramusović. “Opasniji su u odnosu na prošlu i ranije sezone, pogotovo u napadu. Bolje cirkulišu, brže vuku tranziciju, a još sa pojačanjima izgledaju opasnije. Sve to poziva na oprez i na pažnju od prvog minuta”.

Kao jednu od važnijih uloga u odbrani odigraće upravo pivotmenke Ema, Suzana Lazović i Dragana Cvijić. Jesu li spremne?

“Spremamo se, vježbamo, dajemo sve od sebe. Lično sam spremna, smatram da su spremne i moje dvije koleginice. Ne plašimo se, fokusiraćemo se na određene zadatke. Daćemo sto odsto pa šta Bog da, a ako si dobar i ako daješ sto odsto onda ne možeš da omaneš”.

Navijači

Kao važan faktor za nedjelju Ema je pomenula navijače.

“Zahvalne smo im za sve, volimo ih i poštujemo. Podrška nam je važna, najpotrebnija za nedjelju”.

Kako bez tri igračice!

U mečeve grupne faze „plave” ulaze bez kapitenke Raičević i krila Novović. Za Vardar i Astrahanočku neće računati na Malović.

“Hendikep. Ogroman, ali se nadam da ćemo se izboriti sa problemima”.

Send this to a friend