Rukomet slijedi evropski derbi

Sada je lako igrati

Budućnost će u petak napadati jednu od najboljih odbrana u Ligi šampiona.Poseban izazov za djevojke koje do sada nijesu imale šansu da igraju protiv Đera ili kroz manju minutažu nedovoljno iskustva da osjete duele sa Amorim, Hansen, Edviž i ostalih. Budućnost će, takođe, šutirati vrhunskim golmanima Solberg je u decembru branila fantastično na EP i osvojila zlato sa Norveškom u finalu protiv Francuske na čijem golu su bile Lejno i Glozer koleginice iz mađarske ekipe. Protiv drim-tima “plave” će probati da pronađu najmanju rupu ili pukotinu u zidu visokih i snažnih rukometašica i dođu do najvećeg iskoraka u defanzivi protiv bekova Oftedal, Kristijansen, Minko, Amorim…

Đer nije problem

Na papiru mađarski velikan je apsolutni favorit, ali na terenu još uvijek ne opravdava ulogu posljednja dva meča su remizirali (sa Brestom i Odenzeom) uz slabiji učinak golmana (u posljednjem sa Brestom Solberg 6, Lejno i Glozer 0 odbrana). Ukupnom igrom Đer ne oduševljava, a ključni problem što su mnoge od igračica ušle u lošu seriju, kao srednji bek Oftedal. Međutim, sa favoritom nikad se ne zna. Iz nemogućih i nerješivih situacija (kao u Danskoj kada su gubili 5 golova razlike u 50. minutu i stigli do remija) ovu ekipu inspiracija samo jedne ili dvije igračice može da dovede do cilja. Upravo su i mnogi mečevi Budućnosti i Đera na ovaj način završeni.

“Koliko smo samo puta igrali! Znamo ih dobro i neće nas zavarati blagi pad forme. Očekujemo težak meč i bićemo spremne. Đer nam ne predstavlja problem, jer Đer je motivacija posebno sada kada smo u naletu dobre igre. Sa energijom iz prethodnih mečeva vjerujem da se možemo na najbolji način suprotstaviti mađarskoj ekipi”, istakla je osamnaestogodišnja Katarina Džaferović.

Od Đera se očekuje konstantan pritisak na odbranu i tranzicija kao glavno oružje.

“Uvijek smo igrali sa manjom rotacijom, zbog čega je pritisak na odbranu veći. Uz to, Đer poput prethodnih rivala, dobro trči, vjerujem da će i nas pokušati da pretrči. Igraće i na ovu kartu za koji spremamo odgovor. Ne treba trošiti riječi o tome sa kakvim će bekovima da jure u pozicionom napadu. Protov takvih igrača mora se pokazati istrajnost”.

U odbrani je sve…

“Odbrana je glavna i sve rješava, tu ćemo tražiti šansu. Naravno, i u napadu želimo strpljivom igrom da ih umorimo i dođemo do golova. Svjesne ko je na golu Đera i zato moramo pokazati sigurnost u svakom šutu”.

Osvježenje

“Plave” su od mogućih osam, osvojile pet bodova u nastavku Lige šampiona. Đer se nije proslavio, samo u posljednja dva meča stigao je do dva boda. Zaokret u igri Budućnost je vidljiv, Đer se još uvijek traži.

“Desilo se osvježenje sa Bojanom Popović kao glavnim trenerom. I još nešto pokazali smo karakter i zajedništvo. Mislim da se na terenu vidi koliko smo složan tim”.

Mlada rukometašica smatra da je konkretno u subotu sa Odenzeom odrađen veliki posao van terena.

“Stručni štab, od Bojane, preko kondicionih trenera i fizioterapeuta uradio je sve da nas oporavi nakon dugog puta iz Rumunije”.

U igri Budućnosti mlade igračice dobijaju prostor Katarina prednjači.

“Lako i lijepo je igrati. Mislim da se polako mlađe opuštaju. Uživamo u igri zato što nam je Bojana pomogla. Mogu i u svoje ime da kažem da sam rasterećena i da puno znači podrška od stručnog štaba i saigračica”.

Send this to a friend