Rukomet liga šampiona za rukometašice

Zamah “plavih” kreće sa istoka

ŽRK Budućnost Bemax

Rukometašice Budućnost Bemaxa žele napredak u igri, priželjkuju plasman u osminu finala, promociju mladih igračica i idealnu formu reprezentativki koje će u novembru nastupati na Evropskom prvenstvu.

Puno želja, puno posla za Bojanu Popović i saradnike pred današnji start Lige šampiona.

Puno želja

U 27. elitnoj sezoni ,,plave“ bi mogle već na startu da kvalitetan rad u pripremnom periodu krunišu vrijednim bodovima u Turskoj. Protivnik je Kastamono koji će u drugoj sezoni LŠ pokušati da popravi utisak jer je prethodnu završio bez pobjede!

Turski tim je napravio rekonstrukciju, stigle su nove igračice, a sa njima danski trener Klaus Mogensen koji je poručio da želi da primijeni skandinavski stil rukometa.

Pitanje je koliko je to izvodljivo sa novom ekipom, jer ,,plave“ u brzoj igri, sa puno trčanja, žele da doskoče protivniku.

U to vjeruje Milena Raičević koja će na debiju LŠ igrati protiv bivšeg kluba. Kapitenka se vratila u Podgoricu gdje želi sa timom da piše lijepu priču. Idealno bi bilo da stranicu otvore trijumfom u Turskoj.

“Vratila se sam se kući, omiljenom dresu i to poslije dvije godine. Ovo je emotivan momenat za mene. Nijesam planirala da igram neđe drugo, ali takve su bile okolnosti, a i mom tijelu bilo je potrebno da odmori. Tako je i bilo, nijesam se puno potrošila, vratila sam se kući u punoj snazi sa velikom željom da nastavim gdje sam stala. Uz veliku emociju i energiju, Budućnost želi da bude borbena”, kazala je Raičević.

Šta kapitenka kaže o prvom rivalu?

“Nema puno sličnosti u odnosu na prošlu godinu. Prije svega, promijenio se trener. Mnogo kvalitetnije izgledaju, samim tim što imaju ozbiljnijeg trenera igraće i ozbiljniji nivo rukometa. Mi smo se spremale najbolje, od prvog minuta igraćemo jako sa željom da podižemo nivo igre. A i iz dobrog pripremnog perioda čekamo start. Odličan rad i serija pobjeda može da nam pomogne da uđemo i završimo utakmicu sa visokim nivoom”.

Gdje Milena vidi šansu?

“Svugdje vidim šansu, jer je sve samo do nas. Prije svega mislim da smo na boljem kondicionom nivou i vjerujem da je i to jedan od aduta. Nadam se da ćemo ih pretrčati”.

Atmosfera sa tribina ne bi trebalo da remeti podgorički tm.

“Približno je kao kod nas. Sigurna sam da se za ovaj dio bolje moramo pripremiti kada budemo nastupale u Rumuniji”.

Kapitenka ima puno želja za sezonu i ne misli da je prošle godine Budućnost bila inferiorna.

“Gradićemo igru, radićemo najbolje uz želju da se iz meča u meč podižemo. Djevojke su prošle godine pokazale i više od očekivanog i preskočile limit”, jasna je Raičević.

Respekt i optimizam

,,Plave“ i na kartu organizacije igre mogu da igraju, jer pored Milene tu je Matea Pletikosić.

Zajedno mogu puno, a krila, bekovi, šuteri i igračice na crti moraju u svakom trenutku biti spremne za loptu.

U pripremnim utakmicama krila su, a i očekivalo se, pokazala visok stepen realizacije i odbrambenih sposobnosti, na crti je standardna bila povratnica Ivana Godeč, a sa ove pozicije, povratkom Nikoline Vukčević, očekuju se golovi.

Na crti je Andrijana Popović, sa izuzetnim odbrambenim sposobnostima.

Pitanje za milion – koliko će ostali bekovi pokazati.

Na desnoj strani ljevoruka Katarina Džaferović još nije spremna za visok nivo, a potencijal je za najveća djela.

Još jedna iz podmlatka ,,plavih“ (desni bek) Jelena Vukčević (debitovala prošle sezone sa 17 godina, pamti se izdanje u trijumfu protiv MEC-a) vjerovatno će polako, kako ne bi ,,pregorjela“, dobijati šansu, a Bugarka Mari Plamenova-Tomova (nije otputovala u Tursku) pitanje je koliko uopšte može u sezoni da doprinese (Popović je kazala ranije da je potrebno strpljenje za ovu mladu rukometašicu).

Tu su Nataša Ćorović kao džoker, ali ne i klasični šuter sa devet metara, Ilda Kepić ima ,,bombu“ u desnoj ruci, ali najčešće oklijeva u šutevima, pored još jedne povratnice Vanese Agović.

Agović je dobro ušla u pripreme, uslijedila je povreda, a nakon oporavka u prijateljskom duelu sa muškim mlađim timom Sutjeske nagovijestila je lijepe stvari. Sve u svemu, Popović je za sada suočena sa potencijalnim problemima, koji se mogu zamaskirati ako ostali dio tima održi visok nivo igre iz pripremnih utakmica.

“Sigurna sam da ćemo pokazati dobre stvari u Turskoj. Znamo da su prve utakmice najbitnije, a čekamo ih nakon odličnih izdanja iz pripremnog perioda. Imamo vjeru u sebe i nećemo se uplašiti prvog rivala. Igrali smo protiv kvalitetnijih igračica sa Krima i pokazale dobre stvari. Naravno, imamo respekt, ali vjerujemo najviše sebi”, kazala je Pletikosić.

Srednji bek ,,plavih“ vidi u Mileni adut za velike stvari.

“Milena se priključila i donijela stabilnost. Kada sam došla u Podgoricu bila mi je najveća podrška, a napokon – ponovo imamo šansu da igramo zajedno”, istakla je Pletikosić.

EHF: Mlade zvijezde Nađa Kadović i Gordana Marsenić

Evropska rukometna federacija izdvojila je sedam mladih rukometašica koje bi mogle u predstojećoj sezoni da naprave ogroman napredak na individualnom planu i pomognu ekipama za bolji plasman.

Među mladim zvijezdama su prvotimke ,,plavih“ Nađa Kadović i Gordana Marsenić.

Na zvaničnom sajtu EHF navodi se da Crna Gora ima dugu tradiciju stvaranja odličnih krila, a za primjer su Maja Savić, Jovanka Radičević i Majda Mehmedović i mnoge druge. Naredna zvijezda bi mogla da bude Kadović.

Uprkos tome što je visoka 180 centimetara i što ima samo 19 godina, brza je, u odbrani jaka i ima odličan šut čak i iz najtežih situacija.

Kadović je na nedavno završenom SP za juniorke upisala 50 golova iz 65 šuteva, a postigla je osam golova u protekle dvije sezone Lige šampiona.

Za Marsenić koja je bek EHF piše da je na SP u Sloveniji u pobjedi nad Francuskom i u duelima sa Danskom i Norveškom bila ključna igračica našeg tima.

Centralni bek Budućnosti nije bila najbolji strijelac Crne Gore, ali je imala najveći broj asistencija u timu – 26, samo tri manje od lidera na tabeli.

U Evropskoj kući rukometa Bojanu Popović vide kao glavni adut u odgajanju mladih bekova.

Zanimljivosti LŠ

– Dva tima iz jednog grada, dva debitanta, dva šestostruka šampiona, pet bivših ili aktuelnih šampiona i 16 timova iz 11 zemalja – ovo su samo neki brojevi pred početak LŠ

– U istorijskim knjigama Budućnost je upisala 290 utakmica Lige šampiona. U 10. kolu postaće prvi ženski klub koji će odigrati 300. utakmicu. Krim (trenutno ima 284) će doći do brojke od 300 ako se kvalifikuje za nokaut fazu ove sezone

– Dvije igračice koje učestvuju u ovogodišnjoj LŠ su šest puta osvojile trofej: Katrin Lunde i Nora Mork (pobjednice 2021. i 2022. sa Vajpersom)

– Četiri puta Ambros Martin je vodio Đer do trofeja Lige šampiona. Od aprila 2021. ponovo je u Đeru. Španski stručnjak osam puta je bio u finalu LŠ

– 28 puta, uključujući i novu sezonu, Krim je učestvovao u LŠ i za jednu je ispred ,,plavih“

– Dva puta Đer je izgubio na penale u završnicama LŠ. Prvi put u finalu 2016. od Bukurešta i pet godina kasnije u polufinalu od Bresta. Šveđanka Izabel Gulden je bila u oba pobjednička tima

– Na rang listi Đer je broj jedan – 191 pobjeda, 20 remija i 43 poraza u 254 meča Lige šampiona

– Od 10. septembra 2022. do 12. februara 2023. biće odigrano 112 utakmica po grupama, a 132 prije nego što se 4. juna u Budimpešti proglasi pobjednik.

Crnogorke u LŠ

Bojana Popović, selektorka ,,lavica“, ima sve razloge da vjeruje da će brojne reprezentativke koje nastupaju u LŠ za ino-klubove spremno dočekati početak priprema za prvenstvo Evrope 8. oktobra.

Žrijeb je odlučio da se na startu sastanu Bukurešt Eme Ramusović i Andree Klikovac, koja se oprostila od nacionalnog tima i to sa Krimom koji vodi Dragan Adžić, a čije boje brani kapitenka crnogorske reprezentacije Jovanka Radičević.

Ovaj meč je zakazan za nedjelju, a danas će derbi odigrati aktuelni šampion Vajpers i Brest.

Francuski tim od ove sezone jači je za ,,lavice“ Itanu Grbić i Tatjanu Brnović, a raduje povratak na teren Đurđine Jauković. Lijevi bek će poslije skoro godinu odigrati zvaničnu utakmicu u eliti.

Milena druga na top listi

Među 10 najtrofejnijih igračica planete je Milena Raičević – kapitenka ,,plavih“ je zauzela drugu poziciju iza golmanke Katrine Lunde.

Sa podgoričkim klubom je osvojila 36 – dvije Lige šampiona, Kup pobjednika kupova, po 14 nacionalnih šampionata i kupova, kao i pet trofeja u Regionalnoj ligi.

Ima i zlato sa Evropskog prvenstva 2012. godine, kao i triplu krunu u Turskoj prošle sezone sa Kastamonom.

U odabranom društvu su još tri Crnogorke – Jovanka Radičević, Majda Mehmedović i Marina Rajčić.

Send this to a friend