Tenis Danka objašnjava situaciju iz Indijan Velsa

Iz SAD u Crnu Goru u posljednji čas

Za teniserku ili tenisera na vrhunskom nivou, nema poraznije situacije od saznanja da si zdrav, spreman da nastupaš i treniraš, a nemaš dozvolu za to.

Naša najbolja teniserka Danka Kovinić u takvoj situaciji je već skoro dvije sedmice. U rodnom Herceg Novom, jedna od najboljih 100 sa WTA liste, dijeli sudbinu planetarne teniske elite. Svi su ostali zatečeni – prvo odlukom da se otkažu turniri u Indijan Velsu i Majamiju u Americi, a potom suspenduje sezona do početka juna.

Za Danku, taj uvodni period koji je značio prekid sezone, bio je posebno traumatičan. A sama situacija, uoči najavljenog početka jednog od najbitnijih takmičenja sezona uz gren slem turnire – haotična.

“Bila sam u Indijan Velsu, u Kaliforniji, dan pred veliki turnir. Čekali smo žrijeb za takmičenje u klubu, ali je potrajalo duže nego obično. Cijela tri sata nijesu izbacivali bilo kakav raspored mečeva. Otišla sam do supervizora da pitam kad će izaći, svi su se čudno ponašali i rekli su mi samo da možemo očekivati imejl sa informacijama. U 19 časova smo dobili imejl da je turnir odložen, ne zna se za koji datum. Svi smo bili u šoku. Odjednom, samo tako, nekoliko sati prije mečeva otkazali su turnir”, kazala je Danka za naš list.

To je bio tek početak neizvijesnosti – više od odigravanja mečeva, igrači su razmišljali kako da organizuju prevoz do svojih zemalja, a organizatori takmičenja su, utisak je, odugovlačili da povuku jedini ispravan potez.

“Naredna četiri dana nijesmo znali da li se Majami open održava ili ne, osjećala se tenzija. Meni je baš bilo neprijatno, iskrena da budem samo sam se nadala da otkažu Majami da mogu što prije da se vratim kući. A organizatori su čekali zadnji momenat za otkazivanje, nakon objave predsjednika Amerike da u naredna dva dana zatvaraju granice. Tada smo primili mejl da se svi igrači što prije vrate u svoje države. Tako da sam dan prije zatvaranja granica praktično ,,pobjegla“ iz Amerike i stigla u Crnu Goru”, objasnila je Danka.

Situacija sa korona virusom je takva da se mjera samoizolacije strogo mora držati. Za sportistu koji želi da održi visok nivo koncidije, izuzetno je zahtjevno.

“Trenutno sam u Herceg Novom, već desetak dana sam tu. Kondicioni trener mi šalje program za treninge kod kuće dok ne prođe ovaj period. Tenis naravno ne treniram, niti ću sve dok ne prestane zabrana Vlade Crne Gore za sportske aktivnosti. Nadam se da će ovo što prije proći i da ćemo svi da poštujemo zakone, jer je država odradila na vrijeme odličan posao da zaštiti sve nas. Ostalo je na nama, koliko ćemo biti poslušni”, dodala je Danka.

O planiranju sezone sada se ne može govoriti. Plan koji teniseri na vrhunskom nivou postave mjesecima unaprijed, za cijelu godinu, i tiče se uspona i tempiranja forme, sada je svima pao u vodu.

“Pa svima je na teniskoj sceni ovo veoma čudno. Ja sam 19. februara krenula na turneju nastupa od šest – sedam sedmica, a vratila sam se nakon dvije. Niko ovo nije očekivao, ali šta je tu je. Iskreno, više me brine ova situacija i kako se sve odvija, nego to što tri ili četiri mjeseca nećemo igrati turnire. Čujem se i sa drugim teniserkama, sve su u kućnoj izolaciji dok ovo ne prođe”, dodala je Danka Kovinić.

U finišu prošle sezone dočekale je dobre rezultate, uspon forme, povratak među najboljih 100 na svijetu. Uz sve izvjesnije odlaganje Olimpijskih igara, i ta nova olimpijska ambicija za narednu godinu može biti važan cilj. Kovinić je odlučna, da ostvari najbolji WTA plasman karijere. Samo da ponovo krenu turniri.

Start u junu – ako počne

Kako sada stvari stoje, sezona evropskih turnira mogla bi početi u prvoj polovini juna, i u ATP i u WTA kalendaru. Tada su na programu turniri na travi.

“Trenutno nemam bilo kakav plan nastupa, niti znamo koji će turnir biti prvi. Za sada je najavljen početak 8. juna, mada ja mislim da ni tada nećemo početi. Tada su turniri u Evropi, igrači dolaze iz cijelog svijeta i mislim da neće biti dovoljno vremena da se sve smiri do tada”, kazala je Danka Kovinić.

Send this to a friend