Vaterpolo

“Ajkulama” mjerili procenat masti, parametre metabolizma…

Na bazenu nikšićkog Sportskog centra juče je obavljeno antropometrijsko mjerenje vaterpolo reprezentativaca Crne Gore. Mjerenje su obavili profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje doc. dr Danilo Bojanić, mr Ivan Vasiljević i mr Rajko Milašinović.

Selektor Vladimir Gojković još jednom je potencirao gostoprimstvo Nikšićana.

“Prije svega, moram konstatovati da smo u Nikšiću imali idealne uslove i da smo naišli na više nego topao prijem. U saradnji sa ljudima sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje obavili smo mjerenja, koja će nam dati neke nove podatke. Zahvaljujem se ljudima sa nikšićkog Fakulteta, njihovo istraživanje pomaže nam da saznamo bitne paramtere, sa kojima imamo jasniju sliku o mogućnostima svakog reprezentativca. Na nikšićkom bazenu trenirali samo sa reprezentacijom Kazahstana, dubrovačkim Jugom, a pripreme naredne nedjelje nastavljamo u Herceg Novom”, rekao je Vladimir Gojković.

“Danas smo između ostalog obavili mjerenja sa Tanita vagom koja omogućava sportistima, kako vrhunskim, tako i rekreativicama, detaljno antropometrijsko praćenje sa svim relevantim parametrima. Ova vaga radi na principu bioelektrične impedanse koja predstavlja brzu i neinvazivnu metodu za procjenu sastava tijela. Na osnovu instaliranog softera, imaćemo uvid u procentulani sadržaj masti u strukturi tijela, kao i segmentnu analizu procenta masti. Vaterpolisti će dobiti i informacije o vrijednostima visceralnih masti, a na osnovu dodatnog softvera koji takođe posjedujemo, dobićemo i informacije o procentulanim vrijednostima mišićne i koštane mase, kao i parametrima metabolizma, za svakog reprezentativca. Osim navedenih parametara, vaterpolo reprezentativcima izmjerićemo i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela. Na kraju bih se zahvalio na saradnji svima iz Vaterpolo i plivačkog saveza”, istakao je između ostalog doc.dr Danilo Bojanić.

Send this to a friend