Evropa

Austrija zabrinuta zbog situacije u Rumuniji

Ilustracija

Parlamentarne političke partije u Austriji zabrinute su zbog stanja u Rumuniji, a pojedine traže i nove izbore u toj zemlji.

Lista Pic zatražila je raspisivanje prijevremenih izbora u Rumuniji nakon demonstracija protiv aktuelnih vlasti.

“Podrzavamo proteste i time zahtjev za novim izborima”, rekao je šef frakcije u parlamentu Volfgang Cingl u izjavi agenciji APA.

On traži i reformu pravosuđa, kako bi se ukinule sve mjere koje sprečavaju borbu protiv korupcije.

Cingl smatra da bi E trebalo da djeluje na vlasti u Bukureštu, jer će ta zemlja od početka godine preuzeti predsjedavanje Uniji.

“Novoizabrana vlada bila bi svakako bolje u stanju da predsjedava EU i s tim vezane zadatke”, naglašava on.

Socijaldemokratska partija (SPO) ocijenila je da je stanje u Bugarskoj nakon nasilja policije, prijetnji protiv novinara i sporne reforme pravosuđa, zabrinjavajuća.

“Postoji opasnost da se prelije razvoj koji trenutno posmatramo u Mađarskoj i Poljskoj”, istakao je poslanik SPO u Evropskom parlamentu Jozef Vajdenholcer.

Vladajuće Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka Austrije (FPO) pozvale su socijaldemokrate da utiču na svoje partijske drugove u Rumuniji i pozovu ih na prekid daljeg krvprolića.

“Nakon nasilnog djelovanja njihove sestrinske stranke u Rumuniji protiv demonstranata i novinara socijaldemokrate samo ćute”, kritikovao je genenralni sekretar OVP Karl Nehamer.

On je naglasio da lider SPO Kristijan Kern i raniji kancelar Alfred Guzenbauer treba da utiču kako bi Socijaldemokratska partija Evrope (SPE) osudila vlast u Rumuniji.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend