Evropa

Barselona obilježila godišnjicu terorističkih napada

Barselona, godinu dana od terorističkog napada

Barselona je danas obilježila prvu godišnjicu terorističkih napada u kojima je ubijeno 16 osoba, ali uz određene političke tenzije povezane s pitanjem nezavisnosti Katalonije od Španije.

Komemoraciji su prisustvovale stotine ljudi, među kojima su bili španski kralj Felipe Šesti, kraljica Leticija, premijer Pedro Sančes i drugi zvaničnici vlade Španije, navodi Asošiejted pres.

Članovi porodica stradalih položili su cvijeće u istorijskom centru Barselone, na poznatoj promenadi Rambla, gdje je prije godinu dana kombi uletio među pješake i ubio 14 osoba, a povrijedio 120. Policija je tada pronašla i tijelo muškarca ubijenog nožem.

Sljedećeg dana je u odmaralištu Kambrilsu, oko 120 kilometara južno od Barselone, jedna osoba ubijena u napadu nožem. U tom mjestu komemoracija će biti održana sjutra.

Islamska država je preuzela odgovornost za oba napada, a španske vlasti navode da su uništile tu ćeliju, čiji su pripadnici ili ubijeni ili uhapšeni.

Uz jake policijske snage, na Trgu Katalonije u Barseloni danas je održan muzički performans, a iza bine je pisalo “Barselona, grad mira”.

Međutim, primjetne su bile i političke tenzije, posle višenedjeljne neizvesnosti oko prisustva španskog monarha i premijera današnjoj komemomarciji.

Katalonski političari koji zahtijevaju nezavisnost tog bogatog regiona prvobitno su nagovijestili da će iskoristiti današnji događaj da izraze gnijev prema kralju i predsjedniku Vlade Španije, zbog toga što im ne dozvoljavaju da realizuju pravo na samoopredjeljenje, ali su potom odustali od te prijetnje.

Međutim, na ulici su se vidjele emocije lokalnog stanovništva prema tom pitanju.

Ogroman separatistički transparent, sa slikom Felipea Šestog okrenutog naglavačke, visio je sa zgrade na Trgu Katalonije, a na njemu je pisalo da “španski kralj nije dobrodošao u katalonskim zemljama”.

Učesnici manjeg marša duž ulice Rambla nosili su natpise “Katalonija nema kralja”, a neki od prisutnih su im aplaudirali.

Na više mjesta u gradu okačeni su transparenti kojima se poziva na oslobađanje separatističkih katalonskih zvaničnika, uhapšenih zbog aktivnosti u vezi s proglašenjem nezavisnosti Katalonije.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend