Evropa

Brod sa migrantima pristao u špansku luku poslije višednevnog lutanja po Mediteranu

Ilustracija

Spasilački brod jedne španske nevladine organizacije sa 87 migranata pristao je danas u luku na jugu Španije nakon što je danima lutao po Mediteranu. Brod nevladine organizacije “Proaktiva open arms” (Proactiva Open Arms) preuzeo je 2. avgusta migranate u međunarodnim vodama u Sredozemnom moru, nakon čega je saopšteno da je ta organizacija u kontaktu sa nekoliko zemalja koje bi mogle da ih prihvate.

Kako je navedeno, ti migranti su većinom iz Sudana i među njima ima i djece.

Brod sa migrantima pristao je danas u luku Alhesiras na jugu Španije, prenijela je agencija AP.

Španija je u junu takođe prihvatila migrante s broda “Akvarijus” jedne francuske nevladine organizacije, nakon što su Italija i Malta odbile da to učine.

Vlada Italije ne dozvoljava brodovima nevladinih organizacija da pristanu u luke te zemlje.

Španija je saopštila početkom avgusta da regrupiše svoje snage da budu pod jednom operacionalnom komandom da bi bolje upravljala ilegalnom migracijom, i odredila je 30 milona eura za prihvat migranata koji stižu na njenu obalu.

Španija je ove godine postala prvo mjesto ulaska migranata u EU, prešavši Italiju.

Evropska komisija i vlada Španije takođe su naglasili da je važno da se povaća saradnja s svim afričkim zemljama porijekla migranata, i tranzitnim afričkim zemljama da bi se dalje razvio njihov kapacitet upravljanja granicama i rješavanja glavnog uzroka migracije.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend