Evropa

Bugari uvode euro, ali da li će ih eurozona primiti?

Ilustracija

Bugarska vlada je odobrila akcioni plan za pridruživanje zemlje Evropskom mehanizmu deviznih kurseva (EMR-2) i za pristupanje bankarskoj uniji do juna 2019.

Bugarska je u julu aplicirala za ulazak u ERM-2, tzv. “čekaonicu” i obavezni dvogodišnji prelazni period za uvođenje eura, nakon što su ministri finansija eurozone i Evropska centralna banka (ECB) dali Sofiji “zeleno svijetlo”.

Bugarska, čija je valuta lev vezana za euro putem valutnog odbora (currency board-aranžman s fiksnim deviznim kursom prema valuti koja se smatra rezervnom), prva je zemlja koja nije članica eurozone, a koja traži da pristupi bankarskoj uniji, što će omogućiti ECB-u da nadzire vodeće bugarske zajmodavce, izvještava Rojters.

Kako bi poboljšala svoje šanse, Sofija prvo mora da unaprijedi svoj makrofinansijski okvir, da ojača nadzor nebankarskog finansijskog sektora, kao što su penzioni fondovi i osiguravajuća društva, i da uloži veće napore u borbu protiv pranja novca.

Takođe treba da poboljša zakonski okvir koji se odnosi na stečajni postupak nakon što razmotri zakonsku regulativu i pripremi odgovarajuće izmjene.

“Sprovođenje navedenih mjera će obezbijediti usklađivanje sa prethodno preuzetim obavezama u oblastima politke koje su od velikog značaja za nesmetanu tranziciju u ERM-2 i bankarsku uniju do jula 2019., a što će rezultirati uvođenjem eura”, navodi se u saopštenju bugarske vlade desnog centra.

Očekuje se da ECB sprovede provjeru kvaliteta aktive i stres testove u bugarskim bankama prije nego što odobri početak procesa pristupanja koji bi mogao da potraje godinu dana, ali i duže, u zavisnosti od napretka te crnomorske zemlje. S niskom inflacijom, budžetskim suficitom i malim javnim dugom, Bugarska već ispunjava nominalne kriterijume za uvođenje jedinstvene evropske valute.

Međutim, njen bruto domaći proizvod po stanovniku iznosi tek polovinu od prosjeka EU, a sveprisutna korupcija i problemi u nekim od njenih banaka bacaju sjenku na bugarsku kandidaturu za euro.

Četvrta po veličini bugarska banka je bankrotirala 2014. godine, a baš ove nedjelje likvidacija jedne osiguravajuće kompanije, čija je centrala na Kipru, ostavila je oko 200.000 Bugara bez automobilskog osiguranja, što je dovelo do ostavke šefa tijela za nadzor nad osiguravajućim društvima, prenosi Rojters.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend