Evropa

Direktor SZO za Evropu: Dobro je, vidim ohrabrujuće pomake

Hans Kluge, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, kazao je da vidi ohrabrujuće pomake nakon što je Italija izvijestila da bilježi manji broj zaraženih koronavirusom, piše The Guardian.

“Italija, koja ima najveći broj slučajeva koronavirusa, bilježi nižu stopu zaraženih, iako je još prerano tvrditi da pandemija u toj zemlji dostiže vrhunac”, kazao je Kluge na konferenciji za medije prije nego je iz Španije stigla vijest o manjem broju umrlih od koronavirusa.

U Evropi je prema tvrdnjama Svjetske zdravstvene organizacije zabilježeno više od 200.000 slučajeva zaraze koronavirusom, a od njega je umrlo 11.987 ljudi.

To znači da je globalno otprilike šest od svakih 10 slučajeva i sedam od 10 smrtnih slučajeva prijavljeno u Evropi, a broj potvrđenih osoba koje su zaražene koronavirusom u svijetu sada prelazi 400.000.

S obzirom na to da se novi koronavirus proširio evropskim kontinentom, mnoge zemlje su uvele stroge mjere za suzbijanje epidemije. Kluge tvrdi da će te zemlje uskoro moći da utvrde efikasnost tih mjera.

No, upozorava evropske vlade i građane da budu svjesni “nove stvarnosti” koju je stvorila globalna pandemija i da se pripreme na dugoročne posljedice.

“Ovo neće biti sprint, ovo će biti maraton”, poručio je Kluge.

Send this to a friend