Evropa

Dolazak Putina na svadbu stvorio probleme u Austriji

Očekivani dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina na vjenčanje šefice austrijske diplomatije Karin Knajsl stvara probleme u Austriji.

“Kako austrijsko predsjedništvo EU može za sebe da kaže da je iskreni posrednik (između EU i Rusije) ako se ministarka spoljnih poslova i kancelar jasno svrstavaju na jednu stranu?”, upitao se poslanik opozicionih socijaldemokrata (SPO) Andreas Šider.

<<<Putin prvo ide na vjenčanje, pa na sastanak sa Merkelovom<<<

Evroposlanica iz SPO Evelin Reger je rekla da se radi o “provokaciji evropskih razmjera” i osudila “sramotu za imidž Austrije”.

Takođe opoziciona partija Zelenih je zatražila “neodložnu ostavku” ministarke, navodeći da je “Putin najagresivniji neprijatelj EU na polju spoljne politike”.

Karin Knajsl (53), koju je za šeficu diplomatije imenovala ekstremno desničarska Slobodarska partija (FPO) iako nije njihov član, sjutra će se udati za biznismena Volfganga Majlingera.

Kremlj je u srijedu potvrdio da je Putin pristao da prisustvuje vjenčanju, prije sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Nije predviđeno da ruski predsjednik daje izjave, a Putinov dolazak je Beč nazvao “radnom posjetom”.

Ukrajina je osudila Putinov dolazak i ocijenila da je Austrija time sebe isključila iz Minskog mirovnog procesa.

Austrijsko MSP je saopštilo da Putinova posjeta “ne mijenja ništa u spoljnopolitičkoj poziciji Austrije”.

Austrijski dnevni list Kronen cajtung je naveo da Putin “ne dolazi jer je ministarkin prijatelj, već iz političkog računa”, a tabloid Esterajh je najavio “državnu aferu”.

Austrijska ekstremna desnica podržava rusko pripajanje Krima, a FPO se zalaže za ukidanje sankcija Rusiji, uvedenih zbog sukoba u Ukrajini.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend