Evropa

EU razmatra propise za tetovaže

Tetoviranje - ilustracija

Evropska unija namjerava da ostavi svoje obilježje u svijetu tetovaža uvođenjem propisa šta može da se koristi za trajno bojenje ljudskog tijela.

Dok većina ljudi koji žele tetovaže brine o kvalitetu dizajna i koliko će to boljeti, Evropska komisija je zabrinuta za potencijalne posljedice po zdravlje, piše danas Politiko.

Trenutno ne postoje standardi na nivou EU šta ‘tattoo majstori’ mogu ubrizgati pod kožu svojih mušterija.

Boje moraju zadovoljiti stroge bezbjednosne propise ako se koriste u kozmetici ili na tekstilima, ali takvih mjera nema za tetovaže.

Uvođenje propisa za tetovaže bi moglo da se ispostavi kao teško, pošto je ta industrija usitnjena, dok radnje za tetovaže uglavnom koriste pigmente namijenjene drugim svrhama, navodi Politiko.

S druge strane, istraživanja koje se bave posljedicama po zdravlje nijesu jednoznačna. Mada se neke supstance u mastilu za tetovaže mogu pokazati kancerogenim, trenutno nema studija koje pokazuju vezu između tetovaža i pojave raka.

Evropska komisija je prošle godine tražila od ECHA da ispita supstance u mastilima koje se koriste za tetovaže i da ustanovi koliko je bezbjedno da se ubrizgaju pod kožu. Naučni odbor te organizacije će ove godine poslati predloge Komisiji koja će poslije odlučivati da li da ih usvoji.

Sada oko 12 odsto građana EU ima tetovaže, dok je 2003. taj procenat bio svega pet.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend