Evropa

Evropska komisija kaznila Google, moraju da plate 4,34 milijarde eura

Evropska komisija saopštila je danas da je sa 4,34 milijarde eura kaznila kompaniju Google zbog kršenja antimonopolskih pravila EU.

Google je, kako je navela Komisija, od 2011. nezakonito nametnuo ograničenja proizvođačima android uređaja i operatorima mobilnih mreža kako bi učvrstio poziciju u pretraživanju interneta.

U roku od 90 dana Gugl mora da prestane sa tom praksom ili ga čeka kazna u visini od 5 odsto prosječnog dnevnog prometa širom svijeta Alfabeta, matične kompanije Google.

“Riječ je o tri vrste ograničenja koja je Gugl nametnuo proizvođačima android uređaja i operatorima mreže kako bi osigurao da saobraćaj preko android uređaja ide preko Guglovog pretraživača”, obrazložila je kažnjavanje Google evropska komesarka za konkurenciju Margrete Vestager.

Kako je navela, takva Google-ova praksa onemogućila je kompanije rivale da konkurišu a evropski potrošači nisu mogli da koriste prednosti konkurencije.

“To je nelegalno po antimonopolskim pravilima EU”, istakla je Vestager.

Evropska komisija navodi da je Google tražio od proizvođača da u android uređajima budu unaprijed instalirane aplikacije Gugl pretraga i pretraživač Hrom kao uslov da mogu da pristupe Guglovoj prodavnici aplikacija.

Pored toga, Google je plaćao pojedenim velikim proizvođačima mobilnih telefona i operatorima mobilnih mreža da unaprijed instaliraju Gugl pretragu na urđajima koje nude.

Takođe je Google u želji da instaliraju njegove aplikacije i prije prodaje telefona sprječavao proizvođače da koriste alternativne verzije androida.

Gugl je već najavio da će se žailiti na kaznu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend