Evropa

Glasine u Njemačkoj: Da li Merkelova ipak odlaže penziju?

Njemačka kancelarka Angela Merkel jasno je rekla da je ovo poslednji mandat na čelu Vlade. Ali s obzirom na odličan rejting tokom epidemije kao i svađe unutar njene stranke, svi se pitaju: da li će možda i u petom mandatu biti kancelarka?

Ako se kod Merkel ranije tu i tamo viđao umor od visoke politike, od toga nema ni traga tokom pandemije. Posljednji nastup u Bundestagu svjedoči o tome.

U zvaničnom protokolu je zapisano koliko je aplauza dobila ne samo od demohrišćana, već i od poslanika socijaldemokrata (SPD), čak i opozicionih liberala (FDP), Zelenih pa i Levice.

Merkelova je krizna menadžerka tokom vjerovatno najveće krize koja je zadesila Njemačku posljednjih decenija.

U Njemačkoj i inostranstvu mahom žanje pohvale, u vanrednim okolnostima se zalaže za vrijednosti EU.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, bivši bavarski premijer, oduvijek je imao ambivalentan odnos prema Merkel.

Ali početkom maja je i on rekao da “ne može poreći kako je u posljednje vrijeme više puta čuo zamisao” da Merkel i na sljedećim parlamentarnim izborima 2021. bude demohrišćanska kandidatkinja za kancelarku.

Kuhinja glasina je proključala. Pogotovo jer kancelarkin CDU ima velikih muka da pronađe novo rukovodstvo i kandidata, a da se to ne pretvori u kopanje unutarstranačkih rovova.

Građani, mahom zadovoljni kako vlast dijela u vrijeme korone, pojačano podržavaju demohrišćane. Posljednje ankete CDU vide na 38-39 odsto, čak petnaestak odsto više nego prije krize.

Ipak, Merkelova je odavno rekla da je uskoro kraj njene karijere. To je učinila u oktobru 2018. poslije očajnih izbornih rezultata na pokrajinskim izborima u Bavarskoj i Hesenu, za koje su mnogi okrivili nju.

Merkelova je tada najavila da će voditi Vladu do kraja mandata 2021. godine, te da se više neće kandidovati. Za nju bi to bila penzija sa 67 godina.

Razgovor sa više poslanika demohrišćana otkriva da su puni hvale za kancelarku, ali svi izbjegavaju da izjavama raspale glasine prema kojima bi kancelarka ipak mogla da se predomisli.

“Kancelarka u međunarodnoj i domaćoj javnosti ima izvanredan ugled. Među političarima, donosiocima odluka, ljudima”, kaže poslanik Marko Vandervic za Dojče vele.

Njegov kolega iz poslaničkog kluba CDU Heribert Hirte ne vjeruje da se Merkel može predomisliti.

“Donijela je odluku. Njena je snaga da se drži odluka donijetih poslije pažljivog vaganja, da ih se drži čak i kada naiđu bočni vjetrovi.”

Send this to a friend