Evropa EU bez kandidata za njegov dosadašnji resor

Han možda novi komesar za migracije

Johanes Han

Johanes Han, koga je Austrija ponovo predložila za evropskog komesara, mogao bi u novoj Evropskoj komisiji preuzeti resor migracija, dok za Hanov dosadašnji resor proširenja EU još nema kandidata.

To se nezvanično saznaje u Briselu gdje je nova predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen počela da prima kandidate za nove evropske komesare i da sluša šta joj nude kao radne programe, prenosi N1.

Zasad nijedna zemlja nije istakla kandidata za resor politike susjedstva i prijema novih članica, ali se nezvanično spominje Mađarska, mada se smatra da je ta politika već dobila ozbiljan oslonac u izboru iskusnog šefa španske diplomatije Žozepa Borela za šefa Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Ursula fon der Lajen je vrlo sažeto iznijela kako gleda na proširivanje i Zapadni Balkan, rekavši da “EU mora i dalje imati pruženu ruku prema tamošnjim zemljama”.

“Dijelimo isti kontinent, istu istoriju, mi smo susjedi”, rekla je.

Migracije su, po opštem uvjerenju, krajnje složen i stalnim razmimoilaženjima bremenit resor u EK i ozbiljan su razlog dubokih podjela unutar EU, posebno Italije, Mađarske, Poljske, Slovačke i naročito Njemačke i drugih članica Unije.

Han izgleda želi da dobije taj pun izazova komesarski položaj i, kako piše briselski portal Politiko, “Han ima nužno iskustvo za tako teško pitanje, a njegova zemlja je savršeno geografski i politički postavljena i može biti most između Mađarske i Italije”.

Send this to a friend