Evropa

Imamoglu spreman i za saradnju, i za borbu sa Erdoganom

Imamoglu, foto: Twitter

Novoizabrani gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu spreman je na saradnju s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, ali i da se nosi sa eventualnim pokušajem vlasti u Ankari da ograniče njegova ovlašćenja.

Imamoglu je potvrdio da je turska Vlada već uvela u praksu nove propise kako bi zaobišla gradonačelnika u imenovanjima u opštinskim kompanijama i dala ovlašćenja lokalnim parlamentima u kojima Erdoganova stranka ima većinu, prenosi AP.

Upozorio je i da su takve mjere protiv važećih zakona koji regulišu rad lokalne uprave.

“Spremni smo čak i za najrizičnije situacije, iako mislim da možemo dati veliki doprinos ovoj zemlji i gradu tako što ćemo se dogovoriti”, rekao je Imamoglu.

Pomirljivi tonovi Erdogana

Nakon njegove iznenadne pobjede, koja je velika prepreka Erdoganu, turski predsjednik je vrlo brzo čestitao istanbulskom gradonačelniku. Potom je, sa samita G20 u Osaki, pomalo pomirljivim tonom, rekao da će njegova stranka podržati “realistične projekte u korist Istanbula, ali da nikada neće podržati neprihvatljive projekte koji nisu u interesu grada”, prenosi AP.

Nekoliko dana prije ponovljenih izbora za gradonačelnika, Erdogan je nagovijestio da pravosuđe može procesuirati Imamoglua, koji je predstavnik opozicijske Republikanske narodne stranke, zbog navodnog vrijeđanja državnih zvaničnika.

Imamoglu se od proglašenja pobjede najviše bavio planovima za rješenje paralizujućeg prometa u Istanbulu i problemom siromaštva u većem dijelu grada.

Najavio je i da želi da se pozabavi pitanjem izbjeglica u Istanbulu, jer više od pola miliona Sirijaca koji su pobjegli iz svoje zemlje živi trenutno u tom gradu, navodi američka agencija.

Send this to a friend