Evropa

Irska skratila zelenu listu, na spisku ostale samo četiri zemlje

Foto: Twitter

Irska je danas uklonila Njemačku, Poljsku i Litvaniju sa spiska zelenih zemalja, te su na toj listi ostale još samo četiri zemlje iz kojih putnici ne moraju u 14-dnevni karantin nakon ulaska u Irsku.

Ta zemlja, koja ima jedne od najstrožih putnih restrikcija u Evropi, dopušta ulazak samo putnicima iz država u kojima je stopa zaraze Kovidom-19 ispod 25 na 100.000 ljudi tokom prethodnih 14 dana.

Kao rezultat toga, samo putnici sa Kipra, iz Finske, Letonije i Lihtenštajna neće od ponedjeljka morati u karantin, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Različiti pristupi država članica EU

Tri od te četiri zemlje imaju restrikcije za putnike iz Irske, koja trenutno ima stopu zaraze od 71 slučaja na 100.000 ljudi, po Evropskom centru za kontrolu bolesti.

Irska vlada kaže da će usvojiti liberalniji sistem koordinisanih pravila o putovanjima kada sredinom oktobra budu potvrđena na nivou EU.

Evropska unija trudi se da stane na kraj improvizacijama u donošenju nacionalnih mjera povezanih s pandemijom Kovid-19 i uskladi zdravstvene kriterijume kako bi se izbjeglo blokiranje slobodnog kretanja ljudi.

Međutim, države članice i dalje imaju veoma različite pristupe kad je riječ o ograničenjima putovanja.

Send this to a friend