Evropa pREDSJEDNIK EVROPSKE KOMISIJE TVRDI

Junker: Postoje problematične tačke u planu o Bregzitu

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker ocijenio je da u britanskom planu o izlasku Velike Britanije iz EU i dalje postoje problematične tačke na kojima će morati da se radi narednih dana.

Junker ističe da EU želi sporazum.

“Ostajemo jedinstveni i spremni da non-stop radimo da do toga dođe, kao što smo radili prethodne tri godine”, poručio je Junker.

U Evropskoj komisiji saopštili su da je premijer Velike Britanije Boris Džonson tokom telefonskog razgovora obavijestio Junkera o posljednjem britanskom prijedlogu za Bregzit koji uključuje pravni tekst, objašnjenje i dodatno pismo samog Džonsona.

“Predsjednik Junker je pozdravio odlučnost premijera Džonsona da se pred oktobarski samit EU napreduje u razgovorima i pronalaženju dogovora”, navode u EK.

Dodaje se da je Junker ocijenio da postoje pozitivni pomaci, pogotovo kada je riječ o usaglašavanju propisa o robi koja ulazi u britansku pokrajinu Sjevernu Irsku iz Velike Britanije.

“Ipak, predsjednik je naglasio da i dalje postoje problematične tačke na kojima će morati da se radi u narednim danima, pogotovo kada je riječ o upravljanju zaštitnom mrežom na navouspostavljenoj granici između Sjeverne Irske i Republike Irske (članice EU) nakon Bregzita”, navodi se u saopštenju iz Brisela.

Junker je u razgovoru sa Džonsonom podvukao da se mora sačuvati delikatna ravnoteža postignuta mirovnim sporazumom o upravljanju Severnom Irskom, ali i da se moraju obezbijediti carinska pravila.

Predsjednik EK kaže da se mora postići funcionalno pravno rješenje koje bi izbjeglo “tvrdu granicu”, očuvalo saradnju sjevernog i južnog dijela irskog ostrva i ukupne ekonomije na britanskom ostrvu, ali i zaštitilo jedinstveno tržište EU i mesto koje Irska ima u njemu.

U Evropskoj komisiji najavljuju da će se sastanci pregovaračkih timova EU i Velike Britanije o Bregzitu održati u Briselu narednih dana. O cijelom procesu biće obaviješteni i Evropski parlament, Evropski savjet, a posebne konsultacije održaće se sa irskim premijerom Leom Varadkarom.

Telefonski razgovor Junkera i Džonsona došao je nakon što je premijer Velike Britanije poslao “konačnu ponudu” za sporazum o Bregzitu i stavio do znanja da, ukoliko EU ne pristane, Britanija neće dalje pregovarati i da će napustiti evropski blok 31. oktobra bez dogovora.

Send this to a friend