Evropa

Kolaps u Njemačkoj: Lufthansa otkazuje letove, mole putnike da ne dolaze

Lufthansa

Vodeća njemačka aviokompanija Lufthansa primorana je da otkaže skoro sve letove zbog najavljenog štrajka osoblja, javlja Dojče vele.

Kompanija je saopštila da su njeni zaposleni najavili jednodnevni štrajk, koji će se održati u srijedu, ali da je zbog posljedica koje će on nanijeti kompaniji primorana da skoro sva poletanja sa aerodroma u Frankfurtu i Minhenu otkaže već danas.

Saopšteno je i da se red letova najvjerovatnije neće normalizovati do kraja nedjelje.

Ukupno je otkazano više od 1.000 letova, a procjenjuje se da je time oštećeno oko 134.000 putnika, piše DW.

Zašto štrajkuju?

Verdi, sindikat radnika ove aviokompanije pozvao je oko 20.000 zaposlenih na štrajk koji ima za cilj povećanje plata.

Majkl Nigeman, šef ljudskih resursa u Lufthansi, kritikovao je taj potez nazvavši ga preuranjenim, jer do njega dolazi nakon samo dva dana pregovora o povećanju plata.

Dodao je da će štrajk uticati na putnike pogotovo sada kada je “špic sezone“.

Koji aerodromi štrajkuju?

Lufthansa je saopštila da glavni aerodromi u Frankfurtu i Minhenu neće biti jedini aerodromi pogođeni štrajkom. Aviokompanija takođe očekuje da će ovo pogoditi i aerodrome u Berlinu, Bremenu, Kelnu, Dizeldorfu, Hamburgu, Hanoveru i Štutgartu.

“Ne dolazite na aerodrom ako nemate kupljenu kartu”

Zbog štrajka avionkompanija savjetuje putnike da ne dolaze na aerodrom ako nemaju kupljenu kartu, jer gotovo nijedan šalter na terminalima neće raditi.

Takođe savjetuje korisnike da ne koriste navedene aerodrome kao “mjesta za presijedanje na drugi let”, jer može da se dogodi da ostanu bez njega, a da novi čekaju danima.

Send this to a friend