Evropa

Lideri EU osudili Trampovu obustavu dolazaka Evropljana u SAD

(FILES) In this file photo taken on December 1, 2019 European Council President Charles Michel (L) and European Commission President-elect Ursula von der Leyen look on during a press conference at the House of European History in Brussels to celebrate the 10th anniversary of the Lisbon Treaty. - European leaders will meet in Brussels on December 12 and 13, 2019 on tough issues for the end of the year: EU budget, long-term climate strategy, or relations with the UK after Brexit. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)

Vođe Evropske unije osudile su danas novu zabranu dolazaka Evropljana zbog korona virusa koju je objavio američki predsjednik Donald Tramp, navodeći da je to “jednostrana” odluka donijeta “bez konsultacija”.

<<<Tramp zabranio sva putovanja iz Evrope u SAD zbog koronavirusa<<<

U zajedničkom saopštenju šefovi Evropskog savjeta i Evropske komisije Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen naveli su da je pandemija korona virusa “globalna kriza koja nije ograničena ni na jedan kontinent i zahteva saradnju, a ne jednostrano djelovanje”.

“Evropska unija ne odobrava činjenicu da je američka odluka da uvede zabranu putovanja donijeta jednostrano i bez konsultacija”, navodi se u saopštenju.

S obzirom na to da se Italija zatvorila i preduzela druge drastične mjere Fon der Lajen i Mišel takođe su odbacili Trampove navode da EU nije učinila dovoljno u borbi protiv širenja virusa.

“Evropska unija preduzima snažne akcije da ograniči širenje virusa”, rekli su dvoje vođa u saopštenju.

Šarl Mišel je ranije danas napisao na Tviteru da će EU danas procijeniti situaciju poslije Trampove odluke o prekidu dolazaka iz EU, kao i da mora da se radi na tome da se izbjegnu ekonomski poremećaji.

Send this to a friend