Evropa

Makron i Merkel različito o izboru predsjednika Evropske komisije

Francuski predsjednik Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel ne žele da pokažu nesaglasnost oko izbora novog predsjednika Evropske komisije, izjavio je danas zvaničnik iz Makronove kancelarije.

“Makron i Merkel žele da se proceš završi “idealno“ u junu”, rekao je zvaničnik, prenoseći detalje telefonskog razgovora dvoje lidera, prenosi Rojters.

Agencija navodi da dvoje lidera, međutim, imaju pomalo različite poglede kada je riječ o načinu na koji će se birati novi predsjednik EK.

Makron je rekao Merkelovoj da želi da na sjutrašnjem sastanku Savjet Evrope utvrdi da mehanizam „vodećeg kandidata“ ne bude automatski, objasnio je zvaničnik.

Merkel se, međutim, dopada taj sistem, navodi Rojters.

Zvaničnik je prenio da je francuski predsjednik uvjeren da je većina zemalja članica EU saglasna sa njim.

Makron je naveo da su „vodeći kandidati“, kandidati za predsjednika EK koje su nominovale partije sa najviše glasova na evropskim izborima, legitimni, iako izbor novog predsjednika mora da odražava rezultate glasanja, rekao je zvaničnik.

Treća najveća grupacija u Evropskom parlamentu, Liberalni centar, kojem pripada i Makronova partija, mora biti dio izbornog procesa, rekao je francuski predsjednik Merkelovoj, a prenio zvaničnik iz njegovog kabineta.

Send this to a friend