Evropa

Netanjahu do ponoći mora da oformi vladu

Netanjahu

Netanjahu nije uspio sinoć da se dogovori s liderom desničarske sekularne partije Izrael naš dom Avigdorom Libermanom da uđe u novu vladajuću koaliciju. Netanijahu istovremeno nastoji da osigura raspuštanje izraelskog parlamenta, Kneseta, kako bi se, ako ne uspje da formira vladu, raspisali novi izbori, nakon što su prethodni održani prije samo mjesec i po dana.

Netanjahu i Liberman ne mogu da se dogovore o regrutaciji ultraortodoksnih Jevreja koji pohađaju vjerske škole.

Liberman, bez čijih pet poslanika Netanjahu ne može da obrazuje koaliciju odbija kompromis o zakonu za regrutaciju, dok vjerske partije, koje su takođe potencijalni Netanjahuovi koalicioni partneri, tvrde da su ponudili već dosta ustupaka.

Na osnovu izraelskog Osnovnog zakona ako Netanjahu ne uspje da osnuje vladu, predsjednik Izraela taj zadatak mora povjeriti drugom poslaniku, ako Kneset ne izglasa da se raspusti.

Predsjednik Ruven Rivlin je već za dvije nedjelje produžio rok za formiranje vlade ,ali Netanjahu nije za sada, poslije skoro mjesec i po dana pregovora, u stanju da postigne dogovor sa svojim potencijalnim partnerima kako bi obrazovao koaliciju od najmanje 61 poslanika u Knesetu sa 120 mjesta.

Netanjahu je u utorak rekao da je predložio kompromis o zakonu za regrutaciju koji bi omogućio da se kvote regrutacije ultraortodoksnih pregovaraju nakon usvajanja zakona.

Liberman je to međutim odbacio kao “igru”, ocijenivši da se ne radi o kompromisu.

Ako se u Izraelu raspišu novi izbori vjerovatno će se glasati 17. septembra, samo pet mjeseci nakon prethodnih izbora, a to će koštati 574 miliona šekela (oko 160 miliona dolara), navode izraelski mediji.

Send this to a friend