Evropa

Njemačka odlučila da odobri slanje tenkova Ukrajini

Foto: Euronews
Foto: Euronews

Njemačka će Poljskoj odobriti slanje tenkova Leopard 2 Ukrajini, javlja Bloomberg pozivajući se na dobro upućene izvore. Očekuje se da će njemački lideri Poljskoj sjutra dati odobrenje za slanje tenkova Leopard 2 Ukrajini. Radi se, podsjetimo, o modernim tenkovima njemačke proizvodnje, za čiji je reizvoz potrebno odobrenje Njemačke.

Njemačka vlada je, podsjetimo, danas potvrdila da je primila zahtjev Poljske za slanje tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje u Ukrajinu. Njemačka još uvijek pruža otpor ideji o slanju tenkova, koju podržavaju Poljska, SAD i još nekolicina članica NATO-a.

Napetosti oko slanja Leoparda Ukrajini prerasle su u svađu njemačkih i poljskih lidera koja traje već nedjelju dana, pri čemu je Moravjecki optužio Njemačku da „troši vrijeme“ nedonošenjem odluke.

„Pripremamo odluku, ona će stići vrlo brzo“, rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius tokom današnje zajedničke pres konferencije s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Dodao je kako će, „u slučaju pozitivne odluke, Njemačka djelovati vrlo brzo“.

Zaokret zbog dogovora Bajdena i Šolca?

The Wall Street Journal danas je objavio kako je administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena sve bliža odluci o slanju moćnih američkih tenkova tipa Abrams Ukrajini dodajući kako bi odluka mogla biti objavljena već ove nedjelje, piše Index.hr.

Bijela kuća to nije htjela da komentariše, ali WSJ navodi kako bi „odluka o slanju Abramsa bila dio šireg diplomatskog dogovora, pri kojem bi Berlin najavio slanje manjeg broja svojih tenkova tipa Leopard 2 Ukrajini te bi ujedno odobrio Poljskoj i drugim zemljama da pošalju Leoparde Ukrajini“.

Takav dogovor bi, navodi WSJ, primirio neslaganja oko slanja tenkova Ukrajini koja prijete širim razdorom među zapadnim zemljama u trenucima u kojima se bliži prva godišnjica ruske invazije na Ukrajinu.

Promjena u američkoj poziciji, navodi Wall Street Journal, uslijedila je nakon telefonskog razgovora američkog predsjednika Bajdena i njemačkog kancelara Olafa Šolca, prilikom kojeg je Bajden navodno pristao da razmotri slanje Abramsa uprkos procjeni Pentagona. Visoki njemački zvaničnik za WSJ je rekao da su se o tome zadnjih nedjelju dana vodili intenzivni pregovori Berlina i Vašingtona. Sada, tvrdi WSJ, izgleda da bi problem mogao biti uskoro riješen.

Send this to a friend