Evropa

Njemački ministar upozorio: Moguća zabrana vožnje vikendom

Njemačka/ Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Njemački savezni ministar saobraćaja Folker Vising upozorava da bi od ovog ljeta mogla da nastupi zabrana saobraćaja za sva vozila vikendom, širom zemlje, ukoliko Zakon o zaštiti klime ne stupi na snagu najkasnije do sredine jula.

On je u pismu čelnicima poslaničkih grupa njemačke vlade pozvao na hitno usvajanje ovog zakona u Bundestagu, piše Feniks.

Planirani zakon predviđa da će se usklađenost sa klimatskim ciljevima ubuduće provjeravati po sektorima umjesto za svaku oblast pojedinačno.

„Zakon je u proceduri od 22. septembra 2023. godine. i činjenica da još nije na snazi dovodi do značajne pravne i činjenične nesigurnosti, koja ne služi ni klimi ni ugledu savezne vlade“, rekao je Vising.

Ukoliko izmjenjeni zakon ne stupi na snagu do 15. jula 2024. godine, Federalno ministarstvo digitalizacije i saobraćaja dužno je, prema važećim odredbama Zakona o zaštiti klime, da odmah predstavi program kojim se obezbjeđuje usklađenost sa godišnjim nivoima emisija iz sektora transporta. To znači da nema vožnje tokom svih vikenda.

Prema Zakonu o zaštiti klime, Njemačka mora da smanji svoje emisije za 65 odsto do 2030. u poređenju sa nivoom iz 1990. godine.

Ranije su godišnji ciljevi za energetski sektor, transport, industriju, građevinarstvo, poljoprivredu i sektor otpada takođe imali za cilj da obezbijede postepeno smanjenje emisije gasova staklene bašte. Konkretno, sektor transporta nije ispunio postavljene ciljeve.

Vising je istakao da ne samo da bi individualna mobilnost trpela zbog zabrane vožnje, već bi i lanci snabdijevanja mogli biti trajno poremećeni, jer bi kratkoročno prebacivanje sa drumskog na željeznički transport bilo nerealno. Treba očekivati i značajan uticaj na turizam.

„Teško bi bilo reći ljudima da auto mogu da koriste samo pet dana u nedjelji, iako mi generalno ostvarujemo ciljeve zaštite klime“, rekao je političar FDP.

Naftna kriza 1973. godine bila je jedan od najvećih krahova koje je Njemačka doživjela. Te godine Njemačka je doživjela prvu nedjelju bez vozila na putevima.

Gorivo je bilo malo, pa je plan bio da se uštedi gorivo. U novembru 1973. godine postojala je prva zabrana upravljanja vozilima na putevima, a u decembru su uslijedile još tri nedjelje sa zabranom vožnje. Nakon toga su prestale mjere štednje goriva i više nije bilo zabrana vozila na putevima u Njemačkoj.

Send this to a friend