Evropa

Norveška sprema naoružanu jedinicu na granicu s Rusijom

Foto: independent.co.uk

Norveška je u petak objavila da planira poslati naoružanu jedinicu na arktičku granicu s Rusijom, i kupiti tenkove i artiljeriju kao odgovor na rastuće prijetnje.

Ministarka odbrane Ine Eriksen Soereide, nije direktno spomenula Rusiju kada je objašnjavala plan i istakla je kako Norveška trenutno nije suočena s nekom konkretnom vojnom prijetnjom.

“Sigurnosna situacija je postala izazovnija i manje predvidiva. To utieče na organizaciju vojske”, rekla je Eriksen Soereide.

Članice NATO-a i ostale susjedne države sve su zabrinutije ambicijama Moskve, posebno nakon pripajanja Krima 2014. godine i ruskim vojnim i vazdušnim vježbama u regiji.

Vlada Danske je u četvrtak objavila kako u idućih pet godina želi povećati odbrambeni budžet za 20 posto, kao odgovor na pojačanu vojnu aktivnost Rusije na istoku i sjeveru Evrope.

To uključuje osnivanje nove brigade od četiri hiljade vojnika, koja bi djelovala u baltičkoj i nordijskoj regiji, opremljena protivvazdušnim raketama, tenkovima, artiljerijom i protivpodmorničkim sredstvima.

Send this to a friend