Evropa

Oprezno sa Makronom

Političari čestitaju, berze bilježe rekorde, čak i građani su zadovoljni. Čini se kao da jedino poneki ekonomisti, nakon što čestitaju novom francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu upozoravaju da je opasnost odložena, ali ne i otklonjena.

Direktor minhenskog ekonomskog instituta Ifo Klemens Fuest je uvjeren da će za Njemačku Makron biti izazov, ali konstruktivan partner.

“A ako novom francuskom predsjedniku zaista bude uspjelo da reformiše zemlju, od toga će imati koristi čitava Evropa”, kaže on.

Ipak, ni Fuest ne zna da li će Makron uspjeti da sprovede i više nego ambiciozne ideje. Ovaj 39-godišnji bivši francuski ministar privrede želi da čitava eurozona odlučuje o zajedničkom budžetu, da ima sopstveni parlament i zajedničkog ministra finansija.

Francuska doduše u prošlosti jeste bila jedna od najglasnijih protivnika „super-države“ i zagovornik samo „unije nacija“ – ali nipošto nije bila jedina u tim zahtjevima.

Zato je i njemački stručnjak oprezan i upozorava da je „važno da Njemačka sama razvije koncept za budući razvoj eurozone kako bi bila spremna za razgovore koji će da uslijede“.

Opet čestitke, pa onda upozorenja – i Berlinu

I predsjednik berlinskog instituta DIW Marsel Fračer najprije počinje čestitkama Makronu i njegov izbor ocjenjuje kao „dobar dan za Francusku, Njemačku i Evropu“.

„Francuska sada ima predsjednika koji sa sobom donosi najbolje pretpostavke za obnovu francuske privrede i reformisanje Evrope“, smatra Fračer.

On, ipak, ima i zadršku.

„Sve to pod pretpostavkom da Makron i na parlamentarnim izborima koji slijede oko sebe okupi solidnu većinu. Onda će njemačka vlada konačno ponovo imati snažnog partnera“, smatra Fračer.

On takođe dodaje da bi i Berlin „morao da bude otvoreniji prema opravdanim kritikama iz Evrope i Francuske. Fračer prije svega misli na kritike njemačkog spoljnotrgovinskog suficita koji je Makron oštro napao, ali i na načelnu politiku štednje koju zastupa aktuelna vlada u Berlinu.

„Novi impuls za Evropsku uniju“

Emanuel Makron ispisao je istoriju. Najmlađi je predsjednik Francuske ikada i vladaće Republikom bez da iza njega stoji neka partija. Zato mora da bude pragmatičan, ocjenjuje za DW francuski novinar iz Berlina Paskal Tibo.

I predsjednik Udruženja trgovaca na veliko, spoljne trgovine i uslužnih djelatnosti (BGA) Anton Berner kaže da su se Francuzi odlučili za Francusku otvorenu prema svijetu i prema budućnosti.

“Odlučili su se za sigurnost Evropske unije. Radujemo se saradnji s novim francuskim predsjednikom i nadamo se da će se on poduhvatiti za Francusku toliko neophodnih reformi“, navodi on.

„Čujete li ovaj hitac upozorenja?“

Isto tako i Berner dodaje da i Njemačka i Evropska unija „moraju da prepoznaju ovaj više nego jasan znak upozorenja – to da je protivnica Evrope dospjela sve do posljednjeg izbornog kruga i da iz tog saznanja moraju da uslijede i djela“, upozorava predsjednik BGA.

I samo njemačko-francusko partnerstvo mora se „ponovo ispuniti s više života“, pri čemu Berner recimo predlaže zajedničke infrastrukturne projekte.

I glavni ekonomista Komercbanke Jerg Kremer gotovo odmah nakon čestitki nastavlja upozorenjem da izbor Makrona ne smije da dovede do toga da očekivanja postanu suviše velika. Kriza koja je prijetila razdorom same Evropske unije je doduše odložena, ali i ovaj ekonomista upozorava da „nakon izbora odmah počinje period prije izbora“. I on podsjeća na skorašnje parlamentarne izbore u Francuskoj na kojima stručnjak njemačke banke ne vidi previše nade da Makron i njegovi pristalice osvoje apsolutnu većinu u parlamentu. A to, „zajedno s njegovim neodlučnim programom, govori protiv nekakve živahne politike reformi u Francuskoj“.

Kremer upozorava da već sljedećeg maja slijede i parlamentarni izbori u Italiji, gdje ima sličnih populista i među ljevičarima i desničarima. On iz svega toga izvlači upozorenje koje naravno donosi korist i njegovoj banci, jer je usmjereno ka Evropskoj centralnoj banci (ECB).

„Eurozona je još nemirna i ECB ne smeij ove ili sljedeće godine da povećava osnovnu kamatnu stopu“, kaže on.

Štefan Bilmajer iz DZ-Bank (Deutsche Zentral-Genossenschaftsbank) takođe upozorava, iako ne govori o konkretnim mjerama i „jeftinom novcu“ kojim ECB zasipa eurozonu. Ali i on kaže da, ako „Evropa ne bude uspjela da ostvari ekonomski oporavak od koga će imati korist većina građana, onda bi već na sljedećim izborima rezultat mogao da bude drugačiji. I umjerene političke snage u Francuskoj i ideja Evrope, dobili su još jednu šansu. Ali Bilmajer zaključuje da povjerenje i strpljenje građana očigledno nije beskonačno.

„Politička opasnost i katastrofa samo je odložena, ali ne i potpuno otklonjena“, upozorava Bilmajer.

Send this to a friend