Evropa

Orban popušta, spreman na dogovor o migrantima

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je uoči sjutrašnje posjeta Berlinu spremnost za postizanje bilateralnog sporazuma sa Njemačkom o prihvatu izbjeglica iz te zemlje, a koje su prethodno bile registrovane u Mađarskoj, javlja Bild.

“Uslov za sporazum između Njemačke i Mađarske je da Berlin prije toga sklopi sličan ugovor sa Austrijom. Zatim Austrija i Mađarska moraju sklopiti sličan bilateralni sporazum i tek na kraju bi na red mogao doći i sporazum Njemačka-Mađarska”, rekao je Orban u razgovoru uoči dolaska u Berlin i susreta sa kancelarkom Angelom Merkel.

Orban je najavio da će u srijedu razgovarati i sa austrijskim kancelarom Sebastianom Kurcom o toj temi.

“Naš stav o dolasku izbjeglica u Evropu je još od 2015. poznat, a od samita prošle sedmice to je i stav EU-a: zatvaranje spoljašnjih granica EU-a i kolektivni izbjeglički centri van EU-a“, rekao je Orban.

Stranke demokršćanske Unije CDU/CSU su u ponedjeljak dogovorile formiranje tzv. tranzitnih centara uz njemačko-austrijsku granicu u kojima bi se  smještale izbjeglice i tražitelji azila koji su već registrovani u nekoj od zemalja EU-a.

Zasad nije sigurno hoće li i koalicijski partner Unije CDU/CSU, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) prihvatiti taj dogovor, a predstoje još i pregovori o bilateralnim sporazumima s drugim članicama EU o prihvatu izbjeglica.

Zasad ni Austrija ni Italija nisu prihvatile takav sporazum.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend