Evropa

Papa savjetuje časne sestre kako i koliko da koriste društvene mreže

Papa Franjo objavio je instrukcije koje bi trebalo da štite mir i pravila crkvenog života, te u kojima savjetuje časne sestre da koriste društvene medije trezveno i odmjereno.

U uptstvima se spominje društvena komunikacija, a ne konkretne aplikacije, ali katoličke novine Tablet tvde da se to, prije svega, odnosi na Fejsbuk i Tviter.

U dokumentu stoji da diskrecija treba da se primijeni na „količinu informacija i vrstu komunikacije”, kao i na sam sadržaj medija.

Upozorenje o gubitku vremena

Red opatica u sjevernoj Španiji dospio je krajem prošlog mjeseca u novinske naslove, nakon što su na Fejsbuku komentarisale kontroverzni slučaj u Pamploni, kada je grupa muškaraca optuženih za silovanje jedne djevojke dobila (što je, inače, mišljenje mnogih građana) preblagu kaznu.

Časne sestre karamelićanke iz Hondaribije su branile žrtvu, ukazujući na svoj slobodan izbor da žive u manastiru, da ne piju alkohol, niti izlaze noću.

“Zato što je to naša SLOBODNA odluka, branićemo je svim sredstvima (a ovo je jedno od njih) pravo žena da SLOBODNO urade potpuno suprotno, a da ih niko ne osudi, siluje, zatrašuje ili ponižava zbog toga”, istakle su.

Vjeruje se da posljednja uputstva nisu posljedica tog slučaja, a ovo i nije prvi put da katolička crkva savjetuje časne sestre o korišćenju društvenih mreža.

Originalni propis koji uređuje ženski manastirski život “Sponsa Christi Ecclesia” izdao je papa Pije 1950. godine, ali je papa Franjo proširio dokument 2016, kako bi upozorio na ogroman uticaj digitalne kulture na društvo, te poručio opaticama da ne dozvole da digitalni mediji postanu prilika za gubljenje vremena.

Ipak, Vatikan je na Tviteru veoma aktivan, a koristi i Fejsbuk, Instragram, Jutjub i Gugl +.

Send this to a friend