Evropa

EU zaprijetila Malti da će joj ukinuti pravo glasa

Foto: Pixabay

Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su Evropsku komisiju danas da istraži poštovanje vladavine prava u Malti, što je potez koji bi mogao da dovede do strogih sankcija toj zemlji, uključujući i ukidanje njenog prava glasa u EU.

Danas usvojena neobavezujuća rezolucija EP, podržana od strane ogromne većine poslanika, a kritikovana od strane malteške vlade, izrazila je i “ozbiljnu zabrinutost” u vezi sa nezavisnošću policije i međunarodnim pranjem novca na ostrvu.

Taj potez uslijedio je nakon ubistva istraživačkog novinara Dafne Karuana Galicija 16. oktobra, koji je optužio visoke predstavnike u vladi za korupciju i učešće u međunarodnom pranju novca.

Kako prenosi Rojters, ovo je prvi korak u postupku nadzora koji bi mogao da pokrene brojne sankcije Malti, uključujući i ukidanje njenog prava glasa u EU.

Do sada nijedna članica EU nije bila podvrgnuta takvim kaznama, ali je Poljska trenutno pod nadzorom nezavisnosti pravosuđa, a zakonodavci su pozvali i na aktiviranje postupka za Mađarsku.

Komisija, koja nadgleda primjenu pravila EU zemalja članica, do sada je izbjegavala komentare o stanju vladavine prava na Malti, najmanjoj državi članicu EU, u kojoj živi samo 420.000 ljudi.

Ž.N.

Send this to a friend