Evropa

Putin želi saradnju sa liderima Arapske lige

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je liderima Arapske lige da je Rusija spremna na saradnju i podršku u procesu rješavanja kriza u Siriji, Iraku i na Bliskom istoku.

Kabinet ruskog predsjednika iz Kremlja saopštio je da je Putin uputio poruku čelnicima Arapske lige koji prisustvuju na 29. samitu te organizacije u Saudijskoj Arabiji.

Naglasivši da Bliski istok i Sjeverna Afrika prolaze kroz teško razdoblje, Putin je naveo da sukobi u Siriji, Iraku, Libiji i Jemenu svakodnevno odnose nove žrtve i da međunarodna zajednica mora zajedno djelovati na rješavanju tih kriza.

“Rusija je spremna na saradnju s Arapskom ligom u uspostavljanju regionalne sigurnosti. U novonastaloj situaciji, nakon poraza glavnih snaga ISIL-a, možemo zajedničkim djelovanjem ubrzati rješavanje mnogih problema, uključujući i političke probleme u Siriji i Iraku”, navodi se u Putinovoj poruci.

Putin je naglasio da se borba protiv terorizma mora nastaviti uz apsolutno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih arapskih država.

Send this to a friend