Evropa

Rahoj želi sastanak sa novim liderom Katalonije

Marijano Rahoj

Španski premijer Mariano Rahoj saopštio je da je spreman da se sastane s novim predsjednikom španske oblasti Katalonije, Kimom Torom.

Rahoj je ponovio da se centralne vlasti u Madridu protive nezavisnosti tog regiona, prenose agencije.

“Naravno da ću primiti regionalnog predsjednika ako to od mene traži. Spreman sam na razgovore”, rekao je Rahoj koji se nalazi u Sofiji.

Tora je ranije danas rekao da bi se sastao sa Rahojem.

Poslanici katalonskog parlamenta izabrali su u ponedjeljak tijesnom većinom separatistu Toru za novog lidera tog španskog regiona, čime je okončan šestomjesečni period krize tokom kojeg je Katalonija bila bez vlade.

Tora (55) je vatreni nacionalista kojeg je izabrao bivši katalonski lider Karles Pućdemon koji u Njemačkoj čeka odluku o izručenju Španiji. Madrid Pućdemona tereti za pobunu i za pronevjeru javnih sredstava, u vezi s organizacijom referenduma o otcepljenju Katalonije koji su centralne vlasti zabranile.

Referendum o nezavisnosti Katalonije održan je 1. oktobra, a katalonski parlament je 27. oktobra proglasio nezavisnost. Vlada Rahoja je potom smijenila vladu Katalonije, raspustila njen parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

Na izborima za parlament Katalonije koje je Madrid raspisao 21. decembra, separatističke partije ponovo su osvojile tijesnu većinu.

Send this to a friend