Evropa

Rusija proširuje listu Evropljana kojima je zabranjen ulazak u zemlju

Rusija je najavila proširenje liste državljana EU kojima je zabranjen uzlazak na njenu teritoriju, što je predstavljeno kao odgovor na nedavne “neprijateljske” poteze Evropljana.

“Više puta smo upozorili Evropsku uniju na destruktivnu prirodu njihovog ponašanja”, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, ne precizirajući tačan razlog za tu odluku koja je, međutim, uslijedila nakon kritika EU zbog trovanja lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog.

Ako EU nastavi sa “konfliktnim pristupom, rezervišemo pravo da preduzmemo odgovarajuće mjere”, dodaje se u saopštenju.

Ne povezujući direktno najavljene sankcije i slučaj trovanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, portparolka ministarstva Marija Zaharova je danas osudila “kampanju dezinformacija o ruskom državljaninu Navaljnom, koju su organizovale zapadne zemlje, njihovi lideri i zvanični predstavnici”.

“Jednostavno, smatramo da je ta retorika neprihvatljiva. Nema nikakvog dokaza” protiv Rusije, dodala je ona.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je nedavno pomenuo mogućnost usvajanja “zakona Navaljni” kao sredstvo za eventualne sankcije. Njemačka takođe razmišlja o kaznenim mjerama.

Četrdesetčetvorogodišnji Navaljni, najistaknutiji protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je krajem avgusta prebačen u Njemačku zbog trovanja, izašao je juče iz bolnice. Njemački stručnjaci za hemijsko oružje utvrdili su da je Navaljni otrovan agensom “novičok” iz sovjetske ere, što je podstaklo Berlin da traži od Rusije da ispita taj slučaj.

Navaljni je držan u indukovanoj komi više od dvije nedelje i liječen je protivotrovom. Članovi njegovog tima optužili su Kremlj za umješanost u trovanju, a te optužbe su ruski zvaničnici čvrsto negirali.

Kremlj je ljutito reagovao na pozive njemačke kancelarke Angele Merkel i drugih ličnosti da odgovore na pitanja o trovanju, prenosi N1.

Send this to a friend