Evropa

Više povjerenja u Putina nego u Trampa

Ruski lider Vladimir Putin drži viši nivo kada je riječ o globalnom povjerenju javnosti u odnosu na američkog kolegu Donalda Trampa, pokazalo je istraživanje centra Pju, čiji su rezultati objavljeni danas.

Anketirani u 13 vodećih evropskih država imaju visoko povjerenje u nemačku kancelarku Angelu Merkel (76 odsto), francuskog lidera Emanuela Makrona (64 odsto) i britanskog premijera Borisa Džonsona (48 odsto).

Putin je na četvrtom mestu i njega podržava 23 odsto ispitanika širom svijeta koji kažu da imaju puno povjerenja „da će ruski lider učiniti pravu stvar u vezi sa globalnom politikom“, pokazuje istraživanje centra Pju.

Ruski lider je za četiri procenta u prednosti u odnosu na kineskog kolegu Si Đinpinga (19 odsto) i sedam procenata u odnosu na Trampa (16 odsto).

Za razliku od evropskih lidera, ispitanici su izrazili veći nedostatak povjerenja u Putina (73 odsto), Sija (78 odsto) i Trampa (83 odsto).

„Ocjene za ruskog predsjednika i kineskog predsjednika Đinpinga su nadasve negativne mada ne toliko negativne kao za Trampa“, stoji u rezultatima istraživanja.

Razlika u povjerenju javnosti između Putina i Trampa veća je u odnosu na prošlu godinu, kada je Putinu 33 odsto ispitanika iz 33 zemlje izrazilo povjerenje u poređenju sa Trampovih 29 odsto. Telefonsko istraživanje centra Pju sprovedeno je u deset evropskih zemalja, plus Kanada, Australija, Japan i Južna Koreja. Više od 13.273 ispitanika dali su svoje mišljenje u periodu između 10. juna i 3. avgusta.

Send this to a friend