Evropa vremenske neprilike poremetile saobraćaj

Vrućinu u Evropi zamijenile oluje

Ilustracija, foto: Pixabay

Temperature u Evropi počele su da padaju, ali je toplotni talas praćen olujama s gradom i grmljavinom izazvao brojne probleme.

Putnici na dva najveća britanska aerodroma – Hitrou i Getvik, suočili su se s dodatnim odlaganjima letova zbog tehničkog problema, a vrućina praćena olujom dovela je i do prekida biciklističke trke “Tur de Frans”.

Poslije nekoliko sati bez letova u Velikoj Britaniji, služba za kontrolu vazdušnog saobraćaja (NATS) saopštila je da je riješila tehnički problem i da će moći da poveća obim saobraćaja.

“Vremenske prilike nastavljaju da dovode do značajnih poremećaja širom zemlje i Evrope, što je dodatno zakomplikovalo današnju operaciju”, navela je NATS.

Danas je drugi dan zaredom bilo poremećaja u saobraćaju u evropskim gradovima, a u mnogim mjestima u Zapadnoj Evropi zabilježene su temperature iznad 40 stepeni Celzijusa.

U Francuskoj su nepodnošljivu vrućinu danas zamijenile oluje. Oluja s gradom koja je zahvatila rutu trke “Tur de Frans” u Alpima bila je toliko iznenadna i jaka da su organizatori prekinuli takmičenje. Tronedjeljna trka gotovo se nikad ne prekida zbog vremenskih prilika.

S odlaganjima polazaka zbog vrućine suočili su se i putnici britanske željeznice, kao i oni koji koriste željezničku liniju Jurostar (Eurostar) do i iz Pariza.

U glavnom gradu Francuske juče je zabilježen najtopliji dan otkad se rade mjerenja, s temperaturom od 42,6 stepeni Celzijusa.

Britanska meteorološka služba saopštila je da je u Botaničkoj bašti Univerziteta Kembridž juče bilo 38,7 stepeni Celzijusa, a ako se potvrdi kao tačna – ta temperatura biće najviša zabilježena u toj zemlji do sada. Dosadašnji rekord bio je 38,5 stepeni, u avgustu 2003. godine.

Send this to a friend