Evropa

Zbog odluke o pomjeranju sata može nastati haos

Ilustracija, foto: Pixabay

Evropski parlament je većinom glasova donio rezoluciju kojom bi trebalo ukinuti ljetnje pomjeranje kazaljki na satu.

Rezolucije EP nisu obavezujuće za Komisiju i Savjet, one su samo pritisak na ta tijela da donesu određenu odluku.

Prema prvim tumačenjima, ovom odlukom neće se automatski ukinuti ljetnje računanje vremena za sve članice EU, nego će one same moći da odlučuju o tome, prenosi Indeks.

“Ona će samo ukinuti usklađenost računanja vremena u cijeloj EU i vratiti tu temu nazad zemljama članica. Zemlje članice moći će slobodno da odluče o vlastitim režimima: mogu da odluče da zadrže ljetnje vrijeme ili će ga ukinuti“, navodi se u saopštenju.

Neki parlamentarci smatraju da bi države trebalo da imaju pravo da odaberu vrijeme koje će zadržati, odnosno da se mogu odlučiti i za trajno ljetnje računanje vremena. Drugi, pak, upozoravaju da će samostalnost u odlučivanju stvoriti probleme za unutrašnja tržišta.

Mnogi stručnjaci ističu da je ljetnje računanje vremena zastarjela ideja, koja je imala smisao u vrijeme kada su se u večernjim satima koristile svijeće, ali ne i danas.

Brojna istraživanja su, međutim, pokazala da ono nema nekih ozbiljnih uticaja na potrošnju energije, ako uopšte ima ikakvih, a sve je više dokaza da prebacivanje sata uzrokuje zdravstvene probleme zbog poremećaja u spavanju.

Takođe, postoje različite terorije prema kojima pomjeranje kazaljki na ljetnje računanje utiče na broj saobraćajnih nesreća, da češće ljudi stradaju na poslu, kao i da u prva tri dana od prelaska na ljetnje računanje broj srčanih udara raste za pet odsto.

Send this to a friend