Planeta

Američki senator: Nadam se novom danu u odnosima sa Rusijom

Američki senator Ričard Šelbi, koji predvodi delegaciju Kongresa SAD-a u posjeti Rusiji, izjavio je danas da se nada “novom danu” u obnovi odnosa između Rusije i SAD.

Šelbi, republikanac iz Alabame, sastao se sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim u Moskvi, dvije nedjelje uoči planiranog sastanka predsednika SAD i Rusije u Helsinkiju, prenosi  AP.

“Došli smo ovdje shvatajući da su nam odnosi napeti, ali bi odnosi SAD i Rusije mogli biti bolji jer imamo neke zajedničke interese po svijetu na kojima bi, nadam se, mogli zajedno da radimo”, rekao je Šelbi Lavrovu na početku sastanka.

Američki senator je istakao da SAD i Rusija “jesu takmaci, ali ne moraju biti neprijatelji”.

Ranije danas, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi ruski predsjenik Vladimir Putin i američki predsjednik Donald Tramp mogli da se sastanu tet-a-tet, bez svojih pomoćnika, uoči početka zvaničnog samita 16. jula.

Šelbi je izrazio nadu da će taj samit biti “početak, možda, novog dana”.

“Moraćemo da čekamo i vidimo kako ćemo dalje, ali priznajemo da je svijetu bolje, verujem, ako Rusija i SAD imaju manje tenzija”, zaključio je američki senator.

Lavrov je čestitao kongresmenima predstojeći Dan nezavisnosti u SAD, izrazivši “istinsku nadu da će ova posjeta simbolizovati obnovu odnosa između dva parlamenta”.

Kasnije danas, kongresmeni treba da se sastanu sa kolegama u ruskom parlamentu.

Ruske državne novinske agencije navele su da se američki kongresmeni nadaju i sastanku s Putinom, ali je Peskov rekao da takav sastanak nije u planu.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend