Planeta

Amerika zbog Gaze blokirala nacrt deklaracije UN

Ilustracija

Sjedinjene Američke Države su blokirale nacrt deklaracije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se poziva na uzdržanost u Gazi, saopštili su diplomatski izvori.

SAD zahtijevaju istragu o sukobu sa izraleskom vojskom poslije smrti 16 Palestinaca.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je zatražio “nezavisnu i transparentnu istragu” o sukobima u pojasu Gaze koji su izbili u petak tokom palestinskih demonstracija nedaleko od granice sa Izraelom.

Kuvajt je u ime arapskih zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN predložio u petak nacrt deklaracije u kojoj se traže uzdržanost od nasilja i istraga.

U tom nacrtu se pominje pravo Palestinaca da mirno demonstriraju.

U Palestini je juče bio dan žalosti povodom smrti 16 osoba. Hiljade ljudi prisustvovalo je sahranama.

Izraelski ministar: Vojska pucajući postupila ispravno

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman rekao je da su izraelski vojnici ispravno postupili, pucajući u petak na palestinske demonstrante koji su jurnuli prema granici sa Izraelom.

Liberman je naglasio da su oni koji su mirno protestovali ostali nepovrijeđeni i demantovao je da je vojska prekomjerno koristila silu na protestima održanim u petak, kada je više Palestinaca izgubilo živote.

Izrael tvrdi da je hiljade Palestinaca prišlo granici, a da je stotine njih bacalo kamenje i Molotovljeve koktele na izraelske graničnike. Tvrde da su pojedini Palestinci otvorili vatru, prenosi Rojters.

Izraelska vojska identifikovala je 10 ubijenih Palestinaca kao pripadnike ekstremističkog Hamasa i drugih grupa.

Send this to a friend