Planeta Grenland, Sibir i Aljaska u plamenu

Arktički požari vidljivi čak i iz svemira

Arktik se zagrijava dva puta brže od ostatka planete, a od Grenlanda preko Sibira do Aljaske, ogromna prostranstva zahvatili su požari i dim koji se vide čak i iz svemira.

Od početka juna, više od 100 požara izbilo je u arktičkom krugu, dok u Rusiji 11 od 49 regiona trenutno bilježi požare.

Usred neuobičajeno toplog i suvog ljeta, čak i na ledenom svijetu Grenlanda bjesni višednevni požar, koji se prati iz satelita.

Požari u arktičkim regionima širom svijeta su se i ranije dešavali, ali su proteklih godina drastično pogoršani usljed globalnog zagrijavanja.

Ekstremni intenzitet i sam broj požara je toliki da je čak i Svjetska meteorološka organizacija, koja je obično rezervisana u svojim ocjenama, istakla da je ovakva situacija bez presedana.

Tomas Smit, geograf i stručnjak za zaštitu životne sredine sa Londonske škole za ekonomiju, rekao je za USA Today da opseg ovogodišnjih požara nije viđen i proteklih 16 godina, od kada se prate iz satelita, a pošto se njihovim gorenjem oslobađa još ugljen-dioksida, oni dodatno pogoršavaju situaciju.

„Ovo su neki od najvećih požara na planeti, a neki su veći od 100.000 hektara. Količina ugljen-dioksida oslobođenog u junu ove godine veća je od zbira svih junskih emisija od 2010. do 2018. godine“, rekao je Smit.

Send this to a friend