Planeta

Asanžu i dalje nije dozvoljen pristup internetu

Asanž

Ministarka spoljnih poslova Ekvadora Marija Fernanda Espinoza rekla je da nije određen datum da se osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu omogući pristup internetu u ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje je pronašao utočište 2012. godine.

Vlada Ekvadora ukinula je u martu Asanžu mogućnost da se priključi na internet, nakon što je on objavio poruke na društvenim medijima u kojima je osudio hapšenje katalonskog separatističkog političara.

“U nekoliko prilika on se saglasio da ne interveniše u unutrašnju politiku zemalja treće strane i, nažalost, nije ispunio svoje obećanje, tako da za sada njemu nije dozvoljeno da ima pristup internetu”, rekla je Espinoza za AP.

To, naglasila je, nije pitanje cenzure.

Ekvador je Asanžu dao azil, nakon što je osnivač Vikiliksa zatražio sklonište u ambasadi kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje je bio pod istragom zbog navodnog seksualnog napada.

Švedska je, u međuvremenu, odbacila slučaj, ali bi Asanž mogao da bude uhapšen u Velikoj Britaniji jer se nije pojavio na sudu nakon što mu je izrečena kaucija.

On, takođe, strahuje od mogućnosti da bude izručen SAD zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata američkog Stejt departmenta.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend