Planeta

Bajden: Najmračniji dani COVID-a su ispred, a ne iza nas

Foto: Twitter

Novoizabrani predsjednik SAD Džo Bajden saopštio je da je paket pomoći od 900 milijardi dolara, koji je Kongres usvojio ove nedjelje,  prvi korak, ali da će vlada morati učiniti više.

Biden će, kako Radio Slobodna Evropa prenosi, predstaviti javnosti plan početkom naredne godine, kojim će tražiti od Kongresa da pošalje više pomoći vatrogascima, policiji, zdravstvenim radnicima i milionima porodica.

“Evo jednostavne istine: Naši najmračniji dani u borbi protiv COVID-a su ispred nas, a ne iza nas,” poručio je Biden.

On je ranije kazao da predstoji dug put u borbi protiv pandemije korona virusa i ohrabrio Amerikance da izbjegavaju velika okupljanja tokom božićnih praznika.

“Pozvao je Amerikance da nose maske i izbjegavaju velika okupljanja, posebno u zatvorenim prostorima. Biden je rekao da će tražiti i više resursa za distribuciju vakcina protiv COVID-19 i više testiranja, koja će biti potrebna za ponovno otvaranje škola. Novoizabrani predsjednik SAD je pozvao radnike u prvoj liniji, naučnike, istraživače, sudionike kliničkih ispitivanja i one sa raspoređenim članovima porodice tokom sezone praznika: Naša su srca uvijek uz vas – čuvajte vjeru”, piše Associated Press.

Predsjednik SAD je priznao i da će ovogodišnji Božić biti puno teži. On se u ponedjeljak vakcinisao uživo na televiziji kako bi se ljudi uvjerili da je vakcina protiv COVID-19 sigurna.

Send this to a friend