Planeta

Bin Salman nazvao ubistvo novinara Kašogija greškom, CIA tvrdi da ga je on naručio

Prestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman nazvao je ubistvo novinara Džamala Kašogija, za koje CIA tvrdi da ga je on lično naručio – “greškom”.

Bin Salman dao je intervju za Fox News, prvi za američke medije od 2019. godine, osvrnuvše se na kontroverze koje su obilježile njegovu vladavinu poslednjih godina.

Glavna je svakako ubistvo novinara Vašington posta Džamala Kašogija 2018. godine, za koje je CIA zaključila da je bin Salman lično naručio.

Kašogi je napisao nekoliko članaka koji su kritikovali prestolonasljednika, a američke obavještajne službe navode da ubistvo Kašogija – u kome je učestvovalo 15 ljudi koji organizovali zasjedu i ubili ga – nije mogla da se desi bez direktnog pristanka bin Salmana.

Bin Salman je rekao Bretu Beru, političkom voditelju FOX News-a, kako „svako umiješan“ u Kašogijevo ubistvo služi kaznu u zatvoru i mora da se „suoči sa zakonom“.

“Preuzimamo sve pravne mjere koje bi preduzela bilo koja zemlja… To smo uradili u Saudijskoj Arabiji i slučaj je zatvoren. Takođe, pokušavamo da preuredimo bezbjednosni sistem kako bismo bili sigurni da se ovakve greške više neće ponoviti, a vidimo da se u proteklih pet godina ništa od toga nije dogodilo. To nije nešto Saudijska Arabija radi“, rekao je on.

On je ubistvo novinara i svog kritičara nazvao „greškom“ koja je bila „bolna“, te dodao da je radio na reformi pravnog sistema, kako bi osigurao da su „svi bezbjedni“.

Voditelj ga je takođe pitao o vezama Saudijske Arabije sa napadom 11. septembra, u kojem su 15 od 19 otmičara koji su izvršili plan bili državljani Saudijske Arabije.

Bin Salman je odbacio optužbe da je njegova vlada omogućila ili podržala napade, nabrajajući razne napade koje je Usama bin Laden planirao i izveo protiv Saudijske Arabije 1990-ih godina.

Prestolonasljednik je priznao da je Bin Laden bio u mogućnosti da regrutuje Saudijce, ali da „ne bi imalo smisla“ da zemlja pomaže čovjeku koji je napada.

“On je naš neprijatelj i on je američki neprijatelj“, naglasio je bin Salman.

Send this to a friend