Planeta

Bivši kriketaš i plejboj je zvanično novi premijer Pakistana

Nekadašnji pakistanski kriketaš Imran Kan položio je danas zakletvu na mjesto premijera, uprkos protestima opozicionih partija koje tvrde da su bezbjednosne službe pomogle Kanu na izborima prošlog mjeseca.

Kanov Pakistanski pokret za pravdu (PTI) pobijedio je na izborima 25. jula i formirali su koaliciju sa nezavisnima, obećavši da će se boriti protiv korupcije.

Od Kanove pobjede, opozicione partije su redovno držale proteste, tvrdeći da je došlo do namještanja izbora, što su zvaničnici demantovali. Kan je obećao da će ispitati navode o mogućem namještanju izbora, ali je na današnjem polaganju zakletve istakao da ni on ni njegova partija nisu niša skrivili.

Dok se bavio kriketom, Kan je bio poznat kao plejboj, ali se od ulaska u politiku posvetio konzeratinom islamu.

Kan je kritičar tzv “Rata protiv terorizma” koji je američka administracija započela nakon napada 11. septembra 2011. godine.

On je optužio SAD da podstiču ekstremizam napadima dronova na Pakistan u kojima ginu civili. Takođe se zalagao da se za bogohuljenje u islamu kažnjava smrću. Njegovi kritičari su ga zbog ovakvih stavova prozvali Taliban Kanom, optuživši ga da ima saosjećanja za ekstremiste.

On je optužbe kritičara dematovao, rekavši tokom svoje kampanje da je posvećen brobi protiv islamskih ekstremisa i dobrim odnosima sa SAD.

Njegova prva žena bila je bogata britanska nasljednica Džemima Goldsmit koju je oženio 1996. godine. Sa njom ima dva sina, koji žive sa majkom.

Kan se drugi put oženio britanskom novinarkom Reham Kan 2005. godine, a razveli su se deset godina kasnije. Sa Kanovom je imao troje djece, a ranije ove godine se oženio sa svojom “duhovnom savjetnicom” Bušrom Manekom.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend