Planeta

CIA: Rusija pomogla Trampu da postane predsjednik SAD

A man crosses the Central Intelligence Agency (CIA) logo in the lobby of CIA Headquarters in Langley, Virginia, on August 14, 2008. AFP PHOTO/SAUL LOEB (Photo credit should read SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

CIA je zaključila da je Rusija intervenisala na predsjedničkim izborima u SAD kako bi Donald Tramp pobijedio i to ne samo da bi podrili povjerenje u američki izborni sistem.

To je za Rojters izjavio visoki američki zvaničnik koji nije želio da bude imenovan.

“Američke obavještajne agencije su procijenile da su zvaničnici ruske vlade, kako se predsjednička kampanja odvijala, posvećivali sve veću pažnju pomoći naporima Donalda Trampa da pobijedi na izborima”, precizirao je navedeni izvor.

Rojters navodi da je “Vašington post”, citirajući američke zvaničnike koji su brifovani o ovome, takođe juče objavio da su obavještajne službe identifikovale pojedince povezane sa ruskom vladom koji su obezbijedili “Vikiliksu” na hiljade hakovanih mejlova Demokratskog nacionalnog komiteta i drugih osoba i institucija, uključujući osobu koja je vodila predsjedničku kampanju Hilari Klinton.

“En-Bi-Si njuz” navodi da je iz Trampovog tranzicionog tima, u reagovanju na ove tvrdnje, poručeno da su “to isti ljudi koji su pričali da (ubijeni predsjednik Iraka) Sadam Husein posjeduje oružje za masovno uništenje”.

“Izbori su odavno završeni… Sada je vrijeme da se krene dalje i da Ameriku ponovo učinimo velikom”, stoji u saopštenju koje aludira na slogan Trampove kampanje.

Send this to a friend