Planeta

Egipatski oficiri sarađivali s ISIL-om

Kanal Al Jazeera na arapskom jeziku emitovao je u nedjelju uveče istraživačku reportažu koja donosi fotografije i ekskluzivna svjedočenja iz srca vojnih operacija na Sinaju u filmu pod nazivom “Sinaj, ratovi lutanja”.

Program Nulta razdaljina, u prvom dijelu istrage, otkriva tajne dokumente, fotografije i ekskluzivna svjedočenja dobijena iz središta vojnih operacija na Sinaju.

Ovi dokumenti i svjedočenja potvrđuju da su četiri oficira napustila snage za specijalne operacije egipatskog Ministarstva unutrašnjih poslova te se priključili organizaciji Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) na Sinaju. Oficiri su pristupili redovima ISIL-a tokom obavljanja zadatka na Sinaju pod nadzorom vojske, iako se pretpostavlja da su prošli mentalne pripreme protiv radikalizma, što ukazuje na velike propuste u egipatskom sigurnosnom sistemu na Sinaju.

Izvještaj, takođe, otkriva da je jedan vojni oficir, koji služi na Sinaju, ignorisao pozive u pomoć upućene iz vojnog centra za operacije prilikom napada na kasarnu južno od Rafaha.

Film baca svjetlo i na naoružane plemenske grupe koje je vojska formirala na Sinaju, u čemu su im pružale pomoć ličnosti sa kriminalnom prošlošću koje su danas bliske režimu i dijele s njim velike ekonomske interese na tom području. Jedan od vođa ovih skupina otvoreno je izjavio kako je svrha njihovog formiranja bila ta da se zaštiti krijumčarenje s Pojasom Gaze.

Istraga je dovela do podataka da ne prođe sedmica bez pogibija i ranjavanja u redovima egipatskih sigurnosnih snaga na sjeveru Sinaja kao posljedica ISIL-ovih napada na tom području.

Navodi se i to da se broj oružanih napada u periodu od 2014. do 2018. popeo na hiljadu, u kojima je stradalo najmanje dvije hiljade oficira i vojnika, dok je više od tri hiljade njih ranjeno, što su prosječne brojke spomenute u izjavama egipatskog vojnog glasnogovornika i grupe ISIL.

Ovaj film predstavlja prvu istragu takve vrste u kojoj su prikazane fotografije i ekskluzivna svjedočenja egipatskih vojnika o vojnim operacijama na Sinaju, uprkos čvrstom sigurnosnom kordonu i medijskoj cenzuri koju je nametnula egipatska vojska na tom području još od vojnog prevrata 2013.

Drugi dio istrage će otkriti zanimljive detalje o onome šta se dešava na Sinaju, dok režim Abdel Fataha al-Sisija svim sredstvima pokušava spriječiti curenje bilo kakvih informacija s tog područja u lokalne i međunarodne medije.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend