Planeta

Geri Konil izabran za premijera Haitija

Geri Konil/ Foto: EPA/Jean Jacques Augustin

Prelazni savjet Haitija imenovao je danas za novog premijera Gerija Konila, bivšeg premijera te države i regionalnog direktora UNICEF-a za Južnu Ameriku i Karibe.

Konil će zamijeniti privremenog premijera Majkla Patrika Boisverta, koji je imenovan nakon što je premijer Arijel Anri podnio ostavku u aprilu, prenosi Si-Bi-Es. Novi premijer će pred sobom imati izazove siromaštva, inflaciju od 29 odsto i nasilne bande koje drže oko 80 odsto prijestonice Port-o-Prens pod svojom kontrolom.

U glavnom gradu su bande protjerale preko 360.000 ljudi iz svojih domova, a one kontrolišu brojne ključne puteve, što koriste da zaustavljaju prevoz neophodnih dobara.

Prelazni savjet takođe mora da izabere prelaznu izbornu komisiju da bi se održali izbori, a neobnovljiv mandat Savjeta ističe 7. februara 2026. kada će na vlast stupiti novi predsjednik, poslije izbora koji moraju da se održe do kraja 2025. godine.

Bivši premijer Anri je bio u zvaničnoj posjeti Keniji 29. februara kada je koalicija moćnih bandi otpočela pobunu u kojoj je preuzela kontrolu nad više policijskih stanica i oslobodila preko 4.000 zatvorenika iz dva najveća zatvora u zemlji.

 

Send this to a friend