Planeta

Haos u Venecueli, Maduro uvodi petromonedu

Ovog mjeseca venecuelanska vlada namjerava da lansira novu kriptovalutu – petromonedu, ili skraćeno petro. Analitičari smatraju da ona neće imati nikakvih šansi, premda ideja nije loša. Zvanična valuta bolivar na udaru je hiperinflacije. Pretprodaja petra počinje 20. februara, ali okolnosti u kojima se sve to dešava ukazuju na potpuni haos u zemlji.

Hiperinflacija i neefikasnost su zbrisali polovinu ukupne ekonomije zemlje od 2013. godine, a Međunarodni monetarni fond je predvidio da će inflacija ove godine dostići vrtoglavih 13.000 odsto.

Venecuela je pod vođstvom Nikolasa Madura dopala pod sankcije, nema pristup međunarodnom kapitalu, kao ni zalihe deviza za isplatu dugova, a narod gladuje i pljačka ono malo hrane što dođe do radnji. Ovoj zemlji ne prijeti slom, ona je već slomljena, piše portal vesti-online.

Ime petro je neka vrsta programa te valute: vrijednost svakog petra će biti pokrivena barelom sirove nafte. Uz to će, kako je to najavio Maduro, kao osiguranje valute služiti i druge sirovine, na primjer, zlato, dijamanti ili gas.

Ako petro uopšte zaživi biće prva kriptovaluta čiju vrijednost pokrivaju sirovine, a i prva koju je izdala neka država. Tako će petro biti dvostruka novina, a venecuelanska vlada se već diči svojom pionirskom ulogom.

Doduše, ona nije prva institucija koja je došla na tu ideju.

“Ja sam to već bio predložio”, kaže Stiv H. Hanke, profesor za primijenjena ekonomska istraživanja na Univerzitetu “Džon Hopkins” u razgovoru za Dojče vele.

“Mislim da će to jednog dana postojati, kriptovaluta sa konstantnom kupovnom moći, koja je osigurana tako da može da se konvertuje u korpu sa više sirovina”, dodaje on.

Tako bi, kaže Hanke, kriptovalute mogle da preuzmu tri glavne funkcije novca: da budu sredstvo plaćanja, čuvanja vrijednosti i jedinica za vrijednost. Jer, takve valute su za sada, kako ističe ovaj stručnjak, samo sredstvo za špekulativna ulaganja.

Bolivar ne vrijedi ništa

Samo 2017. je nacionalna valuta bolivar, prema Hankeovim proračunima, u jeku ekonomske krize, izgubila više od 97 odsto svoje vrijednosti u odnosu na dolar.

Odbor za finansije venecuelanskog parlamenta izračunao je da se kupovna moć u prošloj godini smanjila za gotovo 2.000 odsto. Međunarodni monetarni fond predviđa da će inflacija u Venecueli ove godine iznositi 2.350 odsto.

Send this to a friend