Planeta

IAEA: Nema znakova denuklearizacije Sjeverne Koreje

Direktor agencije navodi da se nuklearne aktivnosti nastavljaju i da razvoj nuklearnog programa Pjongjanga izuzetno zabrinjava. Sjeverna Koreja nastavlja svoje nuklearne aktivnosti bez obzira na suprotne namjere koje je u proljeće najavio predsjednik Kim Džong Un, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

“Nastavak i razvoj nuklearnog programa Sjeverne Koreje izuzetno zabrinjava”, ocijenio je generalni direktor agencije Yukiya Amano u izvještaju koji će biti predstavljen na godišnjoj skupštini IAEA-e u septembru, kako prenosi AFP.

UN-ova agencija, čiji su inspektori u aprilu 2009. izbačeni iz Sjeverne Koreje, raspolaže podacima o aktivnostima povezanim sa sjevernokorejskom hemijskom laboratorijom između kraja aprila i početka maja 2018. godine, odnosno nakon međukorejskog samita u aprilu.

Agencija otkriva da eksperimentalni reaktor Yongbyon nastavlja svoj operativni ciklus pokrenut u decembru 2015. godine.

IAEA naglašava da je Pjongjang takođe nastavio izgradnju reaktora s hlađenjem na običnu vodu, kao i izvlačenje i koncentrisanje uranijuma u postrojenju u Pjongsanu.

Amano je ocijenio da su te aktivnosti u suprotnosti s rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Ponovno je pozvao Sjevernu Koreju da u potpunosti ispuni svoje međunarodne obveze.

IAEA je spremna vrlo brzo nastaviti inspekcije na licu mjesta, dodao je generalni direktor.

Kim Jong Un je na sastanku s američkim predsjednikom Donaldom Trampom 12. juna potvrdio svoju “čvrstu” predanost potpunoj denuklearizaciji korejskog poluostrva.

On je to već izjavio 27. aprila tokom susreta s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom.

State Department je prošle nedjelje ocijenio da se razgovori sa Sjevernom Korejom kreću u dobrom smjeru i spomenuo je sastanak iza zatvorenih vrata između Vašingtona i Pjongjanga.

Dvije Koreje planiraju održati novi samit u septembru u Pjongjangu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend