Planeta

Izrael: 600 hiljada civila može da nosi oružje

Ilustracija

Ministar javne bezbjednosti Izraela Gilad Erdan ublažio je ograničenja na nošenje oružja zbog čega će teoretski još oko 600.000 civila moći da traži dozvolu.

Izraelski mediji navode da svaki građanin koji je obučen do određenog nivoa, što je slučaj s većinom koji su služili vojsku u pješadijskim jedinicama u Izraelu, moći da traži dozvolu za nošenje oružja.

“Obučeni civili koji nose pištolj u javnosti doprinose osjećaju bezbjednosti, djeluju kao važna linija odbrane protiv terorističkih napada pojedinaca i zato povećavaju javnu bezbjednost”, rekao je Erdan.

On je dodao da nova politika stvara ravnotežu između potrebe da se brani javnost koja bi mogla biti u opasnosti i potrebe da se ona zaštiti od nepravilne upotrebe vatrenog oružja.

U Izraelu dozvolu za nošenje oružja sada ima oko 145.000 stanovnika. U taj broj nijesu uključeni oni čiji posao zahtijeva da budu naoružani, kao ni vojnici, ni policajci. Dozvola se obnavlja svake tri godine.

Na osnovu plana Ministarstva javne bezbjednosti skoro svako ko je prošao kroz borbenu službu u vojsci može da traži dozvolu za oružje.

Ministarstvo vjeruje da će to učiniti od 35.000 do 40.000 ljudi, tako da će dozvolu imati ukupno oko 200.000 Izraelaca.

Za sada je uslov za dobijanje dozvole najmanje 21 godina starosti i dobro zdravlje.

Drugi uslovi su da stanuje na okupiranoj Zapadnoj obali, pograničnom području ili blizu separacione barijere prema toj palestinskoj teritoriji.

Otkako je postao ministar Erdan je podržavao da se poveća broj ljudi koji su naoružani zbog talasa teroriističkih napada i mnogobrojnih civila koji su uspjeli da ih spreče.

To se dešavalo od jeseni 2015. godine, ali su takvi napadi sada rijetki.

Izraelska poslanica, Arapkinja Hanin Zoabi osudila je novi plan, ocijenivši da Ministarstvo javne bezbjednosti želi da kontroliše arapske građane i unese strah u arapske ulice.

Organizacija “Pištolj na kuhinjskom stolu” koja se zalaže za veća ograničenja posjedovanja oružja navela je slučajeve nekoliko ubistava koja su počinili čuvari tokom prošle godine kako bi upozorila na opasnost po javnost i članove porodice vlasnika, žena i samoubica, razne zločine, te nesrećne slučajeve.

Send this to a friend