Planeta

Japanski premijer započeo petodnevnu evropsku turneju

Šinzo Abe

Japanski premijer Šinzo Abe započeo je danas petodnevnu evropsku turneju, tokom koje će posjetiti baltičke zemlje Estoniju, Letoniju i Litvaniju, a potom i Bugarsku, Srbiju i Rumuniju.

Abe je danas stigao u glavni grad Estonije Talin, gdje se fokusirao na pitanja sajber bezbjednosti i informacionih tehnologija. Ta zemlja s 1,3 miliona stanovnika važi za jednu od najnaprednijih evropskih zemalja u oblasti tehnologije.

Tokio je sve više zabrinut zbog mogućih sajber napada iz Sjeverne Koreje i Kine i nastoji da uči od Estonije, čije su javne institucije i privatne kompanije bile pogođene obimnim sajber napadom 2007.

Abe je nakon sastanka s estonskim premijerom Jurijem Ratasom rekao da su se njih dvojica saglasili o prijetnji nuklearnog programa Sjeverne Koreje i apelovao na međunarodnu zajednicu da “maksimizira pritisak” na Pjongjang.

Očekuje se da će se Abe detaljnije pozabaviti temom Sjeverne Koreje tokom posjete Bugarskoj koja je 1. januara preuzela predsjedavanje Evropskom unijom od Estonije.

Abe je objavio da će se Japan pridružiti centru NATO za sajber odbranu u Talinu, kako bi ojačao svoje sposobnosti za borbu protiv digitalnih prijetnji.

Japanski premijer se sastao i s predsjednicom Estonije Kersti Kaljulaid s kojom je razgovarao o odnosima Japana i EU i bilateralnoj trgovini.

S Abeom je doputovala privredna delegacija u kojoj je nekoliko desetina predstavnika japanskih kompanija.

Ž.N.

Send this to a friend